RECENZIJA: Zeļģis “Paralēles”

© Publicitātes foto

Kārtējā latvju repera kārtējais albums – šoreiz daudzsološais Zeļģis ar savu debijas darbu (“Spotify” tā pat tiek pieteikta kā kompilācija), kurā iekļauti pēdējos pāris gados tapuši 16 ska;ndarbi. Šis puisis savu darbību sācis tikai pirms trīs gadiem, taču jau paguvis izdot vairākus veiksmīgus singlus, bet šogad uzstājies pat tāda lielmēroga festivālos kā ”Positivus” un “Summer Sound”.

“”Paralēles” vēsta par divām autora dzīves paralēlēm, diviem karjeras ceļiem, kuros autors ir iejuties gana veiksmīgi un, starp tiem balansējot, cenšas sevi atrast. Par to, kas ir viņa iekšienē, par pieredzi un sajūtām, ko uztver no apkārtējiem, tumšo un gaišo pušu atspoguļojums caur dažādiem aktuāliem dzīves notikumiem un posmiem,” uzskaita Zeļģis. “Albumā vēlējos būt atklāts pret savu klausītāju, dalīties ar sev nozīmīgām un nopietnām tēmām, dziesmās pieminot mentālo veselību, savus šķietami netipiskos paradumus, laika trūkumu un, protams, pieturoties arī pie repam ļoti raksturīgās, sāncensīgās manieres. Dalos ar savu prāta stāvokli, dzīves laikā krātajiem sasniegumiem, zaudējumiem. Atklāti runāju par situācijām, kurās esmu juties aizvainots, nesadzirdēts. Centos eksperimentēt ar ļoti dažādiem stiliem. Manuprāt, tieši tas ir viens no interesantākajiem albuma aspektiem. Ņemot vērā to, ka savas dzīves laikā mana muzikālā gaume bijusi raiba un dažāda, uzskatu, ka tieši šādu stilu izvēle perfekti definē šo projektu.”

Projektā piedalījušies vairāki viesmākslinieki, tostarp reperi Goča, Ods un Melikols, dziedātāji Kristers Rullis un Mada, kā arī producenti Mickeen, shenfi un Zen Paul. Jau minētais Mickeen (attiecīgajās mūziķu aprindās pazīstams elektroniskās mūzikas producents no Valmieras, īstajā vārdā Miks Pinzulis) ir arī albuma producents.

PAR. Zeļģim ir perfekta dikcija, līdz ar to pat viņa ar automāta “AK-47” ātrumu bērtās frāzes var saprast, bet hiphopā teksts ir karalis. Latvju repa skatuves pārprodukcijā Zeļģis pilnīgi noteikti nebūs “autsaideris”, te ir vairāki labi gabali, kurus vērts paklausīties. Apskatnieks kā pirmo ieteiktu kopdarbu ar Mickeen “Vēl”, kā otro - “Virsotni” (kopdarbs ar Melikolu, Mickeen un Zen Paul), kā trešo… Hmm. Laikam “Puikas” (ar Odu, Goču un MCKN), bet varbūt “Ovācijas” (ar MCKN). Interesants piegājiens ir albuma ievadošajā kompozīcijā “Intro” četru minūšu garumā izstāstīt par sevi, saviem mērķiem un albuma tapšanu.

PRET. “Reiz, ne tik sensenos laikos, dzīvoja kāds lauku puisis - ambiciozs džeks. Viņš teica - par reperi kļūšot. Zinu, zinu, tu domāsi - tādu mums šeit ir pa pilnam! Bet, ja nu es tev teiktu, ka tu maldies?” - ievadošajā skaņdarbā “Intro” tiek uzrunāti klausītāji. Nē, nemaldamies, tādu mums šeit tiešām ir pa pilnam… Sajūsmai nav iemesla, ierindas repa albums.

Izklaide

Visuresošais reperis Fiņķis izdevis dziesmu “Mūzas”, kas radīta kopā ar grupu “Polifauna”. Tas ir pirmais Fiņķa jaunais skaņdarbs, kas izdots kopš kopdarba ar Patrishu dziesmā “Raķešu zinātne”, kas jau 80. (!) nedēļu atrodas Latvijas straumētāko pašmāju dziesmu topa spicē.