RECENZIJA: Vultura “Not Your Typical Fairytale”  

© Publicitātes foto

Iesākusies Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvai “Zelta mikrofons” iesniegto darbu vērtēšana. Viena no favorītēm elektroniskās mūzikas lauciņā un arī pretendente uz statueti nominācijā “Gada debija” ir mūziķe un producente Vultura, īstajā vārdā Annija Tīna Kukuka. Savas kompozīcijas viņa rada kopā ar producentu Mark1Records (Marks Poikāns), kurš, cita starpā, ir producējis arī repera Kurta godalgoto albumu “Laikā”. Vultura ir bieža viešņa Pieci.lv un arī Radio NABA (iekļuvusi Top 10 rotācijā ar singliem “Fairytale” un “Call 111-444”), atzīmējusies arī “Radio SWH“ ēterā (ar skaņdarbu “Easy”, kas tapusi kopā ar reperi Amanito).

“Uzskatu, ka elektroniskā mūzika Latvijā ir nedaudz pabīdīta malā, tādēļ vēlējos atgādināt, ka industrijā nepieciešams arī miksēt žanrus kopā un eksperimentēt,” pauž Vultura. “Lielākoties mēģinu aktualizēt tēmas par mentālo veselību, mīlestību, par robežu novilkšanu ar sevi un pārējiem, iekšējā ego sadzīšanu,” albuma saturisko pusi komentē mūziķe. Starp citu, nupat viņa laidusi klajā jaunu singlu “Noliec ziedus” - turpmāk no viņas varēšot dzirdēt vairāk dziesmu arī latviski.

PAR. Ar Vultura bija sanācis tikties citu muzikālo projektu sakarā un jau tad pārsteidza meitenes drosmīgā pieeja mūzikas radīšanā, taču pie viņas debijas albuma noklausīšanās kaut kā nebija sanācis pieķerties - atbiedēja viņas pašas sev uzliktais “elektroniķes” zīmogs. Un “Not Your Typical Fairytale” labā nozīmē “nolika uz pauzes” - tas absolūti nav elektroniskās mūzikas albums tā klasiskajā izpratnē, tā ir kvalitatīva, enerģiska, svaiga un pilnasinīga klubu mūzika ar popa un “dance” elementiem. Vultura vokālās dotības ir atzīstamas, arī kā producente viņa pastrādājusi uz goda - viss pēc labākajiem paraugiem.

Apskatnieks savu favorītdziesmu atrada šī desmit kompozīciju apkopojuma pašā noslēgumā - “Grow Out Of Us”, taču albumā ir virkne dziesmu, kuras droši ieteikt noklausīties, piemēram, “Fairytale” un lirisko “Phone Call”, mazliet smeldzīgo “Call 111-444”, arī “Knocking On The Door”, “Egoist & Narcissist”, “Bad Thoughts”, “Pigments” - tā var pārsaukt praktiski visu albumu. Piecas balles no piecām, šī meitene tālu tiks.

PRET. Žēl, ka Vultura pati sevi polarizē elektroniskās mūzikas lauciņā - tas nepelnīti sašaurina viņas potenciālo klausītāju loku. Ja par albumā iekļauto skaņu materiālu, mazliet mulsina vienīgā šeit iekļautā dziesma latviešu valodā “Zvaniņi”, kas krīt ārā no kopējā konteksta.

Izklaide

Visuresošais reperis Fiņķis izdevis dziesmu “Mūzas”, kas radīta kopā ar grupu “Polifauna”. Tas ir pirmais Fiņķa jaunais skaņdarbs, kas izdots kopš kopdarba ar Patrishu dziesmā “Raķešu zinātne”, kas jau 80. (!) nedēļu atrodas Latvijas straumētāko pašmāju dziesmu topa spicē.