Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Ukraiņu mūziķis Ivans Dorns saraksta “Dod pieci!” himnu

© Publicitātes foto

Labdarības maratona “Dod pieci!” tīmekļa vietnē sākta ziedojumu vākšana, lai palīdzētu Ukrainas bērniem, kas Krievijas agresijas dēļ nonākuši bēgļu gaitās Latvijā. Līdz ar ziedošanas startu savas gaitas uzsākusi arī šī gada “Dod pieci!” oficiālā himna – Ukrainas dziedātāja Ivana Dorna sarakstītā un ukraiņu valodā izpildītā dziesma „Nesalaužamā”. Tā ir par tautiešiem, kas spiesti doties bēgļu gaitās un ilgojas pēc Ukrainas skaistuma.

Atbalstot “Dod pieci!” šī gada tēmu un palīdzību ukraiņu bēgļu bērniem Latvijā, iesaistīties akcijā nolēmis arī populārais ukraiņu mūziķis Ivans Dorns. Runājot par “Dod pieci!” himnas vēstījumu, viņš atzīst, ka izdziedājis arī savu personīgo stāstu.

„Pagājušajā gadā rīkojām Ukrainas Neatkarības dienai veltītu dzejas konkursu. Uzdevums bija atbildēt uz jautājumu, ko cilvēkiem nozīmē Ukraina. No vairāk nekā 300 pieteikumiem es vislabāk sajutu un izvēlējos Alīnas Cibenko sarakstītos vārdus, un šobrīd tos nedaudz transformētus var dzirdēt “Dod pieci!” himnā, kas reizē ir arī ukraiņu dvēseļu himna. „Nesalaužamā” ir dziesma par ukraiņiem, kuri ir spiesti veidot savu pagaidu dzīvi ārpus dzimtenes, tajā pat laikā viņi zina, ka pienāks diena, kad tur atgriezīsies. Dziesma ir par Ukrainas skaistumu, tās krāsām un īpašajām lietām tajā. Dziedot šo dziesmu, es izdziedu arī savu personīgo stāstu, jo kopš 24. februāra ikviens ukrainis ir šī stāsta galvenais varonis,” stāsta Ivans Dorns. Viņš norāda, ka izjūt pateicību par ikvienu iniciatīvu, kas tiek organizēta, lai palīdzētu Ukrainai, tajā skait, šī gada labdarības maratonu “Dod pieci!”. „Jebkura palīdzība, pat nodoms, ir īpašas pateicības vērts. Krievijas terors ilgst gandrīz gadu, vēsture ir mainījusies, tādēļ ir ļoti svarīgi turpināt atbalstīt Ukrainas iedzīvotājus cīņā par viņu brīvību,” pauž Ivans Dorns.

Dziesmas „Nesalaužamā” ierakstā piedalījies arī stīgu kvartets (vijolnieki Kristiāna Krūskopa, Agnese Kanniņa un Artūrs Gailis, čellists Kārlis Klotiņš), kā arī ģitārists Surens Tomasians. Tāpat “Dod pieci!” himnā dzirdamas arī Rīgas Gospelkora dziedātāju balsis - ierakstā piedalījušies Edvards Grieze, Jānis Bukšs, Estere Tauriņa, Gabriela Zvaigznīte, Katrīna Anna Vīgante, Dace Maslovska, Līga Isajeva, Zane Neimane, Klaudija Brežģe un Signe Aizupiete. Dziesma iedziedāta ukraiņu valodā, vārdus atdzejojis Latvijas Radio 5 - Pieci.lv vadītājs, dziesminieks Kārlis Kazāks.

Jāatgādina, ka sabiedrisko mediju labdarības maratons “Dod pieci!” jau devīto gadu notiks īsi pirms Ziemassvētkiem, no 16. līdz 22. decembrim, sešarpus diennaktis jeb 158 stundas raidot no īpašas stikla studijas pilsētvidē, Doma laukumā. Solidarizējoties ar ukraiņu tautu, kas Krievijas karadarbības dēļ bija spiesta doties bēgļu gaitās, “Dod pieci!” šogad aicina sabiedrību atbalstīt Latvijā nonākušos ukraiņu bērnus. Latvijā šobrīd atrodas vairāk nekā 35 000 ukraiņu bēgļu. Pēc Iekšlietu ministrijas aplēsēm, aptuveni 31% no visiem ukraiņu bēgļiem Latvijā ir bērni.