Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: “Shakima Trio” “Vysoko”

© Publicitātes foto

“Shakima Trio” radās tikai šā gada pavasarī, kad ukrainiete Šakima Garunts uzsāka bēgļu gaitas un biedrība “AMFO music” kopā ar producentu Aināru Majoru radīja iespēju dziedātājai turpināt profesionālo darbību arī Latvijā, bet jau klajā nācis trio debijas albums – vērā ņemams temps! Šī trio sastāvā bez ukraiņu folkloristes, etnodziedātājas un vijolnieces Šakimas muzicē vokālists un ģitārists Jānis Ruņģis (viņš ierakstā efektīvi izmantojis skaņu cilpmašīnu, kā arī iespēlējis klarneti, klavieres un perkusijas) un pieredzējušais basģitārists Ainārs Majors, kurš arīdzan piespēlējis perkusijas.

Albums “Vysoko” tapis studijā “Tru Music Studio” kopā ar producentu Gati Zaķi, kā arī studijā “AMFO music” un Sergeja Laletina studijā. “Šā albuma negaidīto piedzimšanu var izskaidrot vienīgi kā laika zīmi, kā enerģiju un informāciju, kuru pēkšņi saņēmām tādā apjomā un ātrumā, ka vēl tā īsti neesam paspējuši to apzināties,” saka Ainārs, kurš ir albuma producents. “Paspējām vienīgi saprast, ka esam kļuvuši par raidītājiem un raidām kopā mūzikas valodā. Es to nodēvētu par kaut ko līdzīgu sinhrono tulku darbam trijatā.” Kopumā šajā albumā ir deviņas dziesmas ukraiņu valodā.

“Vysoko” saturiskajā pamatā ir ukraiņu etniskās mūzikas materiāls, kas ietērpts daudzveidīgās ritmu un skaņu nokrāsās.

“Albuma dziesmu stāsti un noskaņas ir dažādas - labestība, enerģija, mierinājums, svētki, lūgšana, mīlestība, spēks, sapņi un vēl daudz kas vairāk, ko pastāstīt var tikai mūzika,” tā tiek pieteikts šis lieldarbs. “Ambientas noskaņas un improvizācija burtiski atvēra radošo sirds kanālu,” piebilst Jānis Ruņģis, kurš ir arī studijas ieraksta līdzproducents. “Šajā plūsmā sapratām, ka mūzika atnāk pati, un tā nāk viegli.”

PAR. Šo skaņu materiālu ieteicams noklausīties “dzīvajā”, kad iespējams klātienē skatīt, ar kādu sirds gaišumu šīs dziesmas izpilda Šakima - tad par šo darbu būs pavisam cits vērtējums. Piemēram, par “Koliskova”, kas ir smeldzīga šūpuļdziesmiņa ar mūsu pašu “velc, pelītes” iestarpinājumu (Šakima latvisko tekstu dzied pati!) vai “Kazka”, ko koncertā Šakima izpildīja ar aizkustinošu aizrautību. Albuma labākās dziesmas ir jautrā un draiskā “Ptychka nevelychka” un tai pēc noskaņas diametrāli absolūti pretējā “Oi dai boh”, savukārt no ukraiņu etnomūzikas iepazīšanas viedokļa var atzīmēt “Presviata Varvara” un “Pole polechko”. Īpaši uzteicami arī abi mūsu instrumentālisti - gan Ruņģis kā ģitārists un cilpu meistars, gan Majors kā basists.

PRET. Klausītājus, kuriem ar etnomūziku ir vēsas attiecības, diez vai uzrunās albums, kas bāzēts uz ukraiņu etniskās mūzikas pamatiem. Turklāt arī tekstu saprast būs pagrūti, ja ne pat neiespējami.