Kanādā liela neizpratne par Dire Straits dziesmas cenzēšanu

Lielu neizpratni gan Kanādā, gan aiz tās robežām izraisījis šīs valsts Apraides standartu padomes lēmums aizliegt radiostacijām atskaņot grupas Dire Straits dziesmu Money For Nothing, ja vien ar īpašiem skaņu signāliem netiek slāpēts vārds "faggot" (nievājošs apzīmējums gejiem). Radiostacijas nolēmušas šo aizliegumu ignorēt, bet daži fani piedraudējuši sūdzēt tiesā Apraides standartu padomi.

"25 gadus šī dziesma ir skanējusi visu pasaules valstu radiostacijās un nekas ļauns nav noticis, bet tagad padomei ienācis prātā to aizliegt," savu sašutumu paudusi radiostacija Q104. Demonstratīvi ignorējot padomes lēmumu, tā Dire Straits kompozīciju atskaņojusi veselu stundu pēc kārtas, dziesmas starplaikos lasot interneta komentētāju atsauksmes par Apraides standartu padomes lēmumu. Vairāki no komentētājiem apgalvojuši, ka ir gatavi tiesas ceļā apstrīdēt aizliegumu, un radiostacijas veiktā aptauja liecina, ka šādu soli atbalsta lielākā daļa klausītāju, raksta The Globe And Mail. Radiostacijas programmu direktors Džejs Sī Duglass sarunā ar Canadian Press gan atzinis, ka vārds, kas skan dziesmā tiešām "neesot glīts", taču būtu jāsaprot, ka šī kompozīcija rakstīta kā svētuļa monologs un attiecīgajā kontekstā vārda lietošana ir pieņemama.

Apraides standartu padome savu lēmumu skaidro ar to, ka saņēmusi un izskatījusi kāda cilvēka iesūtītu sūdzību. Viņš kā gejs uzskatot, ka mūziķu izmantotais vārds ir aizskarošs visiem homoseksuālistiem un tā publiska lietošana ir pretrunā ar Kanādā pieņemtajiem cilvēktiesību standartiem. "Iespējams, 1985. gadā, kad dziesma tika radīta, šā vārda lietošana bija pieņemama, bet tagad situācija ir mainījusies. Un nevajag to uztvert kā vēršanos pret Dire Straits, jo runa ir tikai par konkrētu vārdu," sarunā ar CBS sacījis padomes priekšsēdētājs Rons Koens.

Liela daļa sabiedrības gan aizliegumu uzskata par absurdu. Dire Straits (grupa faktiski izjuka deviņdesmitajos gados) taustiņinstrumentālists Gejs Fletčers savā interneta mājaslapā raksta, ka, vadoties pēc šādiem argumentiem, aizliegumam iespējams pakļaut gandrīz 75% visas rokmūzikas, jo lielākajā daļā dziesmu esot pa kādam piparotam vārdam, kas atsevišķu sabiedrības slāņu pārstāvjiem varētu šķist nepatīkami.

Izklaide

Populārais rīta raidījums “900 sekundes” Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos – ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots.

Svarīgākais