Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Pavasarī Rīgā un Tallinā uzstāsies Fever Ray

Pēc piecu gadu pārtraukuma ekscentriskie un talantīgie “Fever Ray” atgriezīsies Baltijas valstīs - 27. martā Rīgā, “Hanzas peronā”, un 28. martā Tallinā viņi ar audiovizuālu un atmiņā paliekošu šovu prezentēs savu jaunāko albumu “Radical Romantics”.

Zviedriete Karīna Elizabete Dreijere jeb Fever Ray ir spilgta, ekscentriska un neparedzama personība, kuras balss tiek uzskatīta par teju ikonisku. Atpazīstamību viņa guva pirms vairāk nekā divdesmit gadiem, kad kopā ar brāli Olofu nodibināja projektu “The Knife”, bet pašlaik “Fever Ray” dēvējami par vienu no interesantākajiem projektiem no Skandināvijas.

Jāpiebilst, ka “Fever Ray” ir vieni no aktīvākajiem kvīru kultūras, dzimumu līdztiesību un brīvības jautājumu aizstāvjiem mūzikas pasaulē. Turklāt tas neizpaužas tikai izteicienos un manifestos, bet arī reālā rīcībā - tā, piemēram, pirmais, kas sagaidīja Viļņas koncertzāles “Compensa” apmeklētājus pirms četriem gadiem, bija uzraksti uz labierīcību durvīm: “Fever Ray atbalsta vienlīdzīgas tiesības, visas labierīcības šovakar ir arī transseksuāļu rīcībā.” Kā intervijās minējuši paši “Fever Ray”, sevi viņi uzskata par “gender fluid”, kas nozīmē, ka dzimumam īpašu nozīmi nepiešķir.

Taču, lai nu paliek šīs lietiņas, labāk pievērst uzmanību šo skandināvu mūzikai. ““Fever Ray” koncertos ikvienam ir iespēja sajusties īpaši, neatkarīgi no tā, cik savāds vai dīvains sev neliktos, vai pie kādas seksuālās orientācijas pieskaitītu. Mistiskā, it kā no citas pasaules nākusi balss, kas savijas kopā ar prasmīgi tamborētiem elektronisko skaņu slāņiem, ieaijā visus klātesošos teju rituālam līdzīgā gaisotnē. Parasti priekšnesumu paspilgtina fantastiski krāšņs vizuāls šovs un neiedomājamie tērpi,” ieintriģē koncerta rīkotāji.

Karīna Dreijere par projekta jauno darbu neko daudz nestāsta - būs vien jāgaida un jāpiedzīvo viņu radītā pasaule pašiem. “Martā plānotajos koncertos Rīgā un Tallinā būsim liecinieki jaunam “Fever Ray” posmam: avangards, ekscentriski kostīmi, nervozas vizualizācijas, sirdi plosoši dziesmu teksti un atbrīvojoša pieredze ir tas, kas piesaista ikvienu “Fever Ray” cienītāju,” mēģina pārliecināt organizatori.