RECENZIJA: Inspo “Duality”

© Publicitātes foto

Savdabīgās latvju indīroka apvienības “Inspo” jaunais lieldarbs iekļauj sevī astoņas dziesmas, kuru klausīšanās kopumā aizņems nieka pusstundu – laba daudz nevajag. Jāatgādina, ka šī grupa sevi skaļi pieteica šā gada konkursā “Supernova”, kur ar dziesmu “A Happy Place” ieņēma negaidīti augsto astoto vietu, turklāt gan skatītāju balsojumā, gan žūrijas vērtējumā tā bija pat septītā. Pirms dalības šajā konkursā grupa bija paguvusi izdot minialbumu jeb EP ar piecām kompozīcijām.

Grupa izveidota 2020. gadā kā Aivara Lietaunieka solo iecere - šis ģitārists savulaik ir manīts grupā “By The Way”, kurā muzicēja kopā ar metālgrupas “Legacy ID” dalībniekiem Andi Jēkabsonu un Arti Apini. 2020. gada decembrī “Radio SWH” apcirkņos nokļuva dziesma “Set Sail”, taču tobrīd Aivaram piepalīdzēja cita vokāliste, savukārt 2021. gada vasarā viņam pievienojās Nadīna Stirniniece. “Klausītājiem, kas sekojuši grupas daiļradei līdz šim, iespējams, albums būs pārsteigums, jo tas iekļaus dziesmas arī latviešu valodā un vēl vairāk liks uzsvaru uz maigā un smagā līdzsvaru, kas arī lieliski atbild uz jautājumu - kāpēc “Duality”. Turpinot skaidrojumu, grupa norāda, ka albums ir bijis liels eksperiments, taču veiksmīgi parāda grupas kopīgo mūzikas redzējumu. Mūzikai jāspēj gan nomierināt, gan uzlādēt, un tieši to šis albums klausītājiem sniegs,” tāds, lūk, pavadošais vēstījums.

Jāpiebilst, ka divi gabali tapuši kopā ar Latvijā pazīstamiem mūziķiem: “Neslēpties” ieskaņots kopā ar grupu “Sub Scriptum”, savukārt singla “Tu manas mājas, es Tavas” ierakstā savu muzikālo roku pielikusi grupas “The Sound Poets” čelliste Undīne Balode.

PAR. Kā minimums, albums vērtējams kā interesants, varbūt arī vairāk nekā interesants. Subjektīvi labākie šķiet skaņdarbi, kuros Aivars atminas savas iemaņas smagākas rokmūzikas lauciņā un “iezāģē” teju vai “ņūmetālisku” ģitāru, kas it īpaši attiecas uz “Distance”. Vēl noteikti izceļamas dziesmas “Ugly Desires” un superīgā “Solidify”, kas noteikti iepriecinās labas indīmūzikas cienītājus. Plašākai auditorijai tīkama būs “Neslēpties”, bet Undīnes čells liek godam novērtēt arī “Tu manas mājas, es Tavas”.

PRET. Ja minialbuma lielākais mīnuss šķita tas, ka “Inspo” nespēja definēt konkrētu sava skanējuma nišu, tad tagad stils ir konkretizējies, taču vēl vajadzētu tikt skaidrībā ar izpildīšanas valodu - trīs dziesmas ir latviski, pārējās - angliski, bet konceptuāli un stilistiski tās kopā kaut kā nelīmējas (liriskā “Lietū” vispār krīt ārā no konteksta). Protams, ne visas “Duality” iekļautās dziesmas saucamas par veiksmīgām, taču tas piederas pie lietas - kurā albumā gan tā nav?! Sliktākais, ka kopumā tas mazliet garlaiko.

Svarīgākais