Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Latvijas Radio studijā koncertēs itāļu džeza apvienība “XY Quartet”

© Publicitātes foto

Rudens koncertsērijā “Art of Riga Jazz” Latvijas Radio 1. studijā 9. decembrī uzstāties pieteikusies itāļu jaunā džeza apvienība “XY Quartet”.

Džeza apvienība “XY Quartet” aktīvi darbojas jau vairāk kā desmit gadus, vienojot saksofonistu Nicola Fazzini, basistu Alessandro Fedrigo, vibrafonistu Saverio Tasca un bundzinieku Luca Colussi. Viņi visi kopā “rada oriģinālu un novatorisku mūziku, izmantojot dažādas muzikālās un mākslinieciskās valodas un piedāvājot mūsdienīgus aranžējumus, brīvi plūstot starp džezu un laikmetīgo mūziku.”

Par jaunā džeza apvienību “XY Quartet” dēvē tādēļ, ka tā attīstījusi dažādas tehnikas, kā citādāk sacerēt mūziku un neierastāk improvizēt. Piemēram, saksofonists Nicola Fazzini jeb X aizrāvies ar multimetru jeb plūstošu spēlēšanu dažādās ritma struktūrās un pievēršas arī fiksētajiem skaņas augstumiem, savukārt Alessandro Fedrigo jeb Y iedziļinājies toņkārtās jeb tā dēvētajā dodekafoniskajā konceptā... Ne velti viņus mēdz dēvēt par mūzikas matemātiķiem.

Nosaukums zināmā veidā atspoguļo piedāvātās mūzikas ģeometrisko raksturu, kas lielā mērā ir veidota uz trajektoriju tīkla, pa kuru četri instrumenti dodas daudzos virzienos - dažreiz pretēji, dažreiz paralēli, dažreiz krustojoties, un kura skaidrais un kristāliskais režģis veido kopējo mūzikas noskaņu,

raksta amerikāņu džeza portāls “AllAboutJazz”.

“XY Quartet” pie mums uzstāsies festivāla “Rīgas Ritmi 2022” rudens koncertsērijā “Art of Riga Jazz”, kas “domāta muzikāli aizrautīgiem klausītājiem, kuri novērtē augsti kvalitatīvu māksliniecisko sniegumu un jaunas muzikālā skanējuma nianses, kā arī vēlas satikt lieliskus un starptautiski atzītus mūziķus intīmākā gaisotnē,” teikts šī koncerta pieteikumā.