Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA. Pionieris “Kaut mēs uzvarētu tās cīņas, par kurām nerunājam”

© Publicitātes foto

Par Latvijas lielāko hiphopa apvienību “Kreisais Krasts” runāts, dzirdēts un rakstīts daudz un ilgi, šīs daudzgalvainās komūnas sastāvā ietilpstošie reperi laiduši klajā albumus viens pēc otra, bet, kas to būtu domājis, ka viens no tās dibinātājiem Pionieris, īstajā vārdā Juris Šteinfelds, pats joprojām ir bez šāda vēsturiskā ieraksta savā CV! Nu šī netaisnība ir likvidēta, un klausītāji beidzot sagaidījuši Pioniera debijas albumu.

Jau 2002. gadā Pionieris kopā ar grafiti mākslinieku Valchu (Valters Zvaigznīte) dibināja apvienību “Kreisais Krasts”, un kopš tā laika Pioniera prioritāte bijusi tās attīstība. “Ir pagājuši vairāk nekā 20 gadi kopš esmu repā - tik ilgs laiks bija nepieciešams, lai nonāktu punktā, kad varu atļauties uztaisīt savu debijas albumu tādu, kādu vēlos,” norāda Pionieris. Albums tapis šā gada laikā, tajā iekļautas astoņas dziesmas un viens skits. Vokālais ieraksts veikts “Kreisā Krasta studijā” ar Gundaru Neimani jeb Trakamelodija pie pults, savukārt ierakstus miksējis un māsterējis Dāvis Strauss Holivudā, leģendārajā “Chalice Recording Studio”, kur ierakstus veikuši pat tādi mākslinieki kā Kanye West, Jay Z, Kendrick Lamar, Nas u.c.

Albuma muzikālā pavadījuma ierakstā piedalījušies bītmeikeri Trakamelodija, Henrijs Eduards Mucenieks jeb Henny (taustiņi, ģitāra) un Beatowski, savukārt “Līvu” taustiņnieks Guntars Mucenieks iespēlējis dziesmas “Dzimšanas diena” noslēgumu jeb outro. Viesmākslinieku vidū ir arī “Kreisā Krasta” reperi Deniss, Ivans Baigais, Cepums, Henny un E.V., kā arī grupas “Kontraflovs” dalībnieki Dāvis Strauss un Artūrs Rikmanis. “Albuma nosaukums ir veltījums visiem, kuri savā ceļā saskaras un cīnās ar fiziskām un garīgām problēmām. Ir cīņas, par kurām mēs neesam dalījušies ar citiem, vai vienkārši to nespējam dažādu iemeslu dēļ. Šis ir novēlējums visiem tiem, kuri cīnās - kaut mēs uzvarētu tās cīņas, par kurām nerunājam!“ skaidro Pionieris.

Jāpiebilst, ka pagaidām jaunais albums klausāms straumēšanas servisos, bet pēc Jaunā gada tas tiks izdots arī vinila plašu formātā. Plānots, ka kopumā dienasgaismu ieraudzīs tikai 300 plašu eksemplāri, no kuriem simts jau esot rezervēti. “Albums izved klausītāju cauri autora dzīves ceļiem no iekāpšanas limuzīnā (ievadošajā singlā “Būs, kam būt”) līdz albuma noslēdzošajai dziesmai “Dzimšanas diena”, kas simboliski ir atdzimšana jaunā veidolā pēc izcīnītajām cīņām,” šāds skaidrojums pavada Pioniera garadarbu, un tas daudz ko izsaka par tā saturu.

PAR. 21. gadsimta sākuma reperi ar Ozolu priekšgalā joprojām ir topā, un tas priecē, jo viņu “cīnītājreps” liekas pievilcīgāks par jaunās paaudzes problēmām un nedienām - arī Pionieris godam tur šo “oldskūla” karogu. Apskatnieka topa dziesmas - ar Denisu ieskaņotā skarbā “Griez ciet (nemīz)”, kā arī dramatiskā “Vampīrs” un ar elegantu ģitāras vadmotīvu bagātinātā “Negribu būt ielās”, pieņemams ir arī “Rezultāts”. Kopumā pārliecinošs darbs. “Gribu būt karalis / Nevis parasts īblis / Nav laika drāmām / Dod man tikai strādāt / Visi nāk rāmāk / Es nāku smagāk” (dziesmā “Būs, kam būt”) - to laikam varētu saukt par Pioniera virzošo motīvu.

PRET. Astoņas dziesmas un viens skits kopumā pat ne pusstundas garumā - un tas ir viss, kas pa šiem 20 gadiem iekrājies Pionierim kā solomāksliniekam? Nav diez ko daudz… No dažiem kolēģiem dzirdēts, ka klausīties šo albumu traucējot Pioniera brīžiem jēlā leksika, bet - tas taču ir hiphops! Daži gabali gan muzikāli šķiet šaubīgi (piemēram, “Skaties tagad”), bez tiem te varētu arī iztikt.