RECENZIJA: Kaspars Niklasons “Kaspars Niklasons”

© Publicitātes foto

Mūziķis Kaspars Niklasons izdevis albumu, kura nosaukuma sagudrošanā nav īpaši nopūlējies un vienkārši to nodēvējis paša vārdā.

Albumā iekļauti 11 instrumentāli skaņdarbi (ieskaitot trīs kompozīcijas “Moments”, tādas kā interlūdijas, ilgumā tikai nedaudz pāri minūtei), “akustiskās un elektriskās ģitārmūzikas sakausējumi, kas veltīti mūziķa iekšējās pasaules meklējumiem un tuviniekiem”. Dažas no kompozīcijām tapušas pat pirms 12 gadiem, bet citas ir pavisam svaigas.

Kaspars Niklasons ir komponists un producents, kurš studē klasisko ģitārspēli Latvijas Mūzikas akadēmijā. “Domājot par attiecībām ar sevi, ģimeni un pasauli, tapis šis šobrīd personīgākais veikums. Skaņdarbos ievītas apkārtējās vides skaņas un sarunas ar līdzcilvēkiem. Tā noskaņu un intonāciju ietekmējuši Niklasona vectēva Imanta Vecozola mākslas darbi,” informē mūziķa PR komanda. Starp citu, albums ierakstīts mūziķa studijā vecvecāku mājā virs vectēva gleznošanas darbnīcas.

Niklasona oficiālo diskogrāfiju vēl veido 2019. gadā izdotais EP “Yard Wolf” un 2021. gadā izdotais miksteips “T e l p a s_01”, tāpat viņš komponējis mūziku vairākām teātra izrādēm. Jautāts par nākotnes plāniem, Kaspars atbild: “Es atceros to dienu, kad sapratu - viss, ko šajā dzīvē vēlos darīt, ir rakstīt mūziku, sadarboties ar citiem mūziķiem un spēlēt. Nākotnē labprāt rakstītu dziesmas arī vokālistiem, taču šobrīd jūtos organiski, darbojoties tieši instrumentālās mūzikas žanrā. Ar šo albumu esmu nobriedis iepazīties tuvāk ar savu klausītāju.”

PAR. Skaista noskaņu mūzika - der gan fonam, gan gaišāka noskaņojuma radīšanai. Ieteicamākās kompozīcijas - laikam jau “Monochrome” un “A Lovely Memory”, varbūt arī “Farewell”.

PRET. Lai izprastu šos darbus, droši vien tiem vajadzētu klāt arī paša autora stāstījumu, lai noskaidrotu, ko viņš ar katru no šīm kompozīcijām domājis, kāds ir to vēstījums, piemēram, trokšņainajiem “Moments I”, “II” un “III”. Nav slikti, taču, ja esat dzirdējis Rihardu Lībieti, Gintu Smuko, Reini Jauno un/vai citus latvju ģitāras lielmeistarus, Niklasons diez vai būs pirmā izvēle instrumentālās ģitārmūzikas ēdienkartē.

Svarīgākais