RECENZIJA: Eridana “Tagad, šeit un tūlīt”

© Publicitātes foto

Duets “Eridana” – tas ir jau ilgāku laiku kopā muzicējošais pāris gan uz skatuves, gan dzīvē Iveta Baumane un Roberts Pētersons, kuri pērn maijā sevi pieteica zem šāda nosaukuma. “

“Mums ir kāds īpašs un tuvs akmens, kas ir bijis arī iedvesmas avots, uz kura sēžot sarakstīts ne mazums dziesmu,” šo neierasto vārdu skaidroja dueta dalībnieki. Šis akmens esot meklējams Ivetas vecāku mājas pagalmā Daugavas krastā.

“Vēsturnieki runā, ka senos laikos arī Daugava ir saukta par Eridānu. Mēs ticam, ka šis maģiskais un vēsturiskais nosaukums nesīs veiksmi un kalpos kā stiprs talismans mūsu muzikālajā lidojumā.”

Lai gan “Tagad, šeit un tūlīt” ir dueta debijas albums, abi uz latvju mūzikas skatuves nav nekādi iesācēji. Iveta savulaik dziedājusi bekvokālu veselai virknei Latvijā pazīstamu mūziķu, sākot no Dona un Jāņa Stībeļa līdz pat leģendārajam Viktoram Lapčenokam, piedalījusies dažādos muzikālajos projektos, savukārt pirms padsmit gadiem uzziedēja Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālās atlases konkursos - iesākumā radošajā tandēmā ar “Prāta Vētras” basģitāristu Ingaru Viļumu, bet lielākos panākumus šajā jomā guva duetā ar Ivo Grīsniņu-Grīsli, kad ar dziesmu “Tic Tac” iekļuva finālā (tas bija 2009. gadā). Pēdējos gados viņa kā vokāliste un vijolniece atzīmējusies pieredzējušā Aināra Majora projektā “ElektroFolk”, kur acīmredzot arī satuvinājās ar Robertu Pētersonu, kurš arī ir tā dalībnieks - gan kā vokālists, gan ģitārists. Arī šis puisis sevi spilgti pieteica Eirovīzijas atlasē - pirms desmit gadiem, kad viņam bija tikai 16 vai 17 gadu, bet pēc tam jaunais ventspilnieks šajā konkursā sevi apliecināja vēl vairākkārt, atrādījās arī “Muzikālajā bankā” un… jau vairs nav atmiņā, kur tikai visur vēl ne.

“Eridanas” debijas albumā ir astoņas dziesmas. “Albums ir muzikāli krāsains, un to caurvij dažādi stāsti un pārdomas par aktuālām tēmām, pārdomas par lietām, kas ir patiesi svarīgas - tie ir cilvēki un notikumi, kas ir mums apkārt, savstarpējās attiecības, mīlestība, pārdzīvojumi, mazie dzīves prieki, kuri nes laimes sajūtu, bet pāri visam, par būšanu šajā mirklī - tagad, šeit un tūlīt,” tā to piesaka paši mūziķi.

PAR. “Eridana” ir ļoti simpātisks un saderīgs duets - gan vizuāli, gan muzikāli. Ar šādām vienkāršām un pozitīvām popdziesmiņām, kurām ir neliela roka piegarša, viņiem droši vien veras durvis uz daudziem apjomos un vietas izvēlē mazākiem koncertiem un korporatīvajiem pasākumiem. Patīkamākais šī albuma pārsteigums ir dziesma “No sevis neaizbēgt” - sprigans poproks ar “pop/dance” elementiem un rečitatīva iespraudumu Ivetas izpildījumā. Savukārt labākā (un arī skaistākā) dziesma - “Dzīves salauztās” ar Valtera Pūces čella iespēli. Abu vokālās dotības ir neapstrīdamas, tas nu ir fakts.

PRET. Lielākā šī dueta bēda ir tāda, ka viņi muzicē latvju popmūzikai tik ļoti ierastajā stilistikā, ko varētu dēvēt par “visiem un nevienam” - klausīties to var, albums netraucē, bet nekādu interesi diemžēl nerada.

Svarīgākais