RECENZIJA: Architects “The Classic Symptoms Of A Broken Spirit”

© Publicitātes foto

Rietumu mūzikas kritiķi no alternatīvās metālmūzikas jeb ņūmetāla nodalījuši īpašu “jaunā metāla jaunā vilni” (“new wave of nu-metal”), un kā vieni no šī žanra līderiem piesaukti britu progresīvā metālkora grupa “Architects” (vēl arī “Tetrach”, “Tallah”, “Dropout Kings” un “Omerta”, taču te, protams, viedokļi dalās). Jāsaka, pilnīgi pelnīti, jo “arhitekti” pēdējos gados gūst aizvien lielāku popularitāti.

“Architects” ir 2004. gadā Braitonā izveidota komanda, un pie tās šūpuļa bija dvīņubrāļi Sērli - Toms (ģitāra) un Dens (bungas). Iesākumā mūziķi par saviem ietekmes avotiem primāri sauca “The Dillinger Escape Plan” (vēl arī tādas grupas kā “Deftones”, “Slipknot”, “Converge”, “Hatebreed”, “Meshuggah” u.c.), bet vēlāk iespēlējās posthārdkora stilā. Pašlaik dažbrīd viņiem tiek piedēvēta agresīva “Enter Shikari” versija, lai gan tikpat labi varētu nosaukt vēl veselu virkni ņūmetāla grupu - arī “Linkin Park” skanējums nav nemaz tik tālu, ja vien iztēlojas Česteru Beningtonu & Co maucam maksimāli agresīvi un uz pilnu klapi.

“Architects” kontā ir desmit studijas albumi, no kuriem veiksmīgākie bijuši pēdējie četri, kas Britu salās ietika Top 20, bet pērn izdotais “For Those That Wish To Exist” pat kļuva par Nr.1. Nevar nepieminēt kādu traģisku notikumu “Architects” gaitās - 2016. gadā Toms diemžēl nomira (ādas vēzis), un Dens palika vienīgais no sākotnējā sastāva mūziķiem, taču grupa nenolaida rokas, un, kā redzams, pat sasnieguši jaunas virsotnes.

“Mēs dzīvojam drūmā vietā un drūmā laikā,” stāstu par jauno albumu sāk grupas vokālists Sems Kārters. “Mēs dzīvojam pasaulē, kurā 90% no visām ziņām ir sliktās ziņas. Mēs esam apņemti ar tām, un tās pamazām saēd jūsu dvēseli. Šī plate cenšas par to pavēstīt klausītājiem un analizēt to līmeni, kurā mēs šobrīd atrodamies, bet mēs atrodamies pilnīgā… pakaļā.” Šāda tematika tiešām caurvij visu šo darbu, savukārt muzikāli: “Mēs vairs neesam tā grupa, kas skanēja pirmajos albumos, taču, ja esat noklausījušies iepriekšējo albumu, tad sapratīsiet, ka tā ir loģiska attīstība.”

PAR. “NME”, “Kerrang!” un pārējie prestižāko mūzikas izdevumu apskatnieki “arhitektu” jaunajam darbam devuši stabilas četras zvaigznes un nākas viņiem piekrist - albums ir gana spēcīgs. Pamatīgs ņūmetāls ar nelielu “elektrifikācijas” piedevu. Ir gan varen niknas dziesmas (“Deep Fake”, “Tear Gas”, “A New Moral Low Ground”, “Be Very Afraid”), gan arī relatīvi melodiskāki gabali (“Spit The Bone”, “Doomscrolling”), bet apskatnieka ausīs īpaši iekrita “Born Again Pessimist” un “Burn Down My House”, kuri “Spotify” listēs dīvainā kārtā diez ko augstu nekotējas. Protams, atzīmējams ir arī “When We Were Young”.

PRET. Īstenie “arhitektu” fani šo albumu raksturo kā lielu vilšanos, jo grupa turpinājusi savu straujo virzību “meinstrīma” virzienā, ko iesāka jau iepriekšējā platē. Tā pa īstam aizķeras tikai pāris gabali, no “Architects” bija gaidīts krietni vairāk. Mūzikas veikalā “Randoms” pieejams viņu disks taustāmā formātā, un tas ir oda minimālismam - varēja jau nu mazliet atvēlēt radošo domas lidojumu arī CD noformējumam un iepakojumam…

Svarīgākais