RECENZIJA: Skid Row “The Gang’s All Here”

© Publicitātes foto

Aktuālākais (un intriģējošākais) jaunums pasaules “hard & heavy” mūzikā – 80./90. gadu amerikāņu supergrupas “Skid Row” jaunākais studijas albums.

Savulaik šī komanda ar atraktīvo Sebastianu Bahu pie mikrofona (reālajā dzīvē šo vīru, protams, tā nesauc - pēc pases viņš ir Sebastians Filips Bierks) no tolaik uzlecošajām jaunajām “hard & heavy” zvaigznēm popularitātē piekāpās, šķiet, vienīgi Ekselam Rouzam ar “Guns’N Roses”. Albumi “Skid Row” (1989) un “Slave To The Grind” (1991) ar tādiem hitiem kā “18 And Life”, “I Remember You”, “Youth Gone Wild”, “Big Guns”, “Sweet Little Sister” (debijas albumā), “Monkey Business”, “Slave To The Grind”, “Wasted Time” (no otrā ripuļa) ir šī žanra klasika.

Taču pēc tam notika negaidītais - grupai vienkārši spēji aptrūkās jaunas idejas.

Lai uzturētu sevi formā, 1992. gadā pat tika izdots EP “B-Sides Ourselves” ar dažādu grupu pazīstamu dziesmu kaverversijām (šāds izdevums nekad neko labu neliecina par attiecīgās grupas radošajām spējām...), taču nākamais “Skid Row” studijnieks “Subhuman Race” (1995) sanāca diezgan slābans, lai arī daži gabali bija itin labi ieredzēti. Beigu galā Bahs pamāja pārējiem ardievas, kas beigu galā vainagojās ar oficiālu “Skid Row” aktīvās darbības pārtraukšanu no 1996. - 1999. gadam.

Šo gadsimtu “Skid Row” iesāka un turpināja ar spēcīgu vokālistu Džoniju Solindžeru (viņš pērn diemžēl devās labākos medību laukos), taču - Bahs ir Bahs, viņu aizstāt nav viegli. Albumi “Thickskin” (2003) un “Revolutions per Minute” (2006) panākumus neguva un arī īpašu interesi par grupu neatjaunoja. Protams, 16 gadi kopš iepriekšējā studijas albuma ir pietiekami ilgs posms, lai klausītājiem rastos vismaz ziņkāre, ko spējīgs piedāvāt “Skid Row” 2022. gada modelis. Desmit jaunas dziesmas gana enerģiskā, šai grupai raksturīgā manierē. Par vokālistu kļuvis tembrāli Baham diezgan līdzīgais zviedrs Ēriks Grēnvals, kurš savulaik atzīmējies grupas “H.E.A.T.” rindās, bet galvenais “Skid Row” vilcējspēks joprojām ir trijotne Deivs Sabo jeb Sneiks (ģitāra), Reičels Bolens (bass) un Skotijs Hils (ritma ģitāra).

PAR. Gluži klausāms un iepriecinošs vecās skolas “hard & heavy”. Grēnvals nudien godam aizstāj Bahu, bet Sneika un Bolena meistarība joprojām nav ierūsējusi - abi spēlē vienkārši dievīgi! Labākie gabali - “The Gang’s All Here”, “Resurrected”, “Tear It Down”, “Hell Or High Water” un “When The Lights Come On”. Tieši šādā secībā.

PRET. Lielākā bēda ir tā, ka “Skid Row” jaunas un klausītājiem pievilcīgas idejas tā arī joprojām nav radušās. Ja viņi uzstātos tepat Rīgā vai kaut kur tuvumā, tad, protams, uz koncertu varētu (un vajadzētu) aiziet, arī albumu var fonā klausīties, taču nekādu emociju uzplūdu tas nerada. Pat labākie gabali tā vien šķiet aizgūti no pašu kādreiz jau radītā materiāla, piemēram, “Hell Or High Water” pazib kaut kas no “Livin’ On A Chain Gang” u.tml. Un kas tas par štruntu ar nosaukumu “World On Fire” pašās albuma beigās?! Te nekā diemžēl vairs nav un nebūs - vai nu turpināsies veģetēšana uz vecajiem lauriem, vai arī vīri metīs šim pasākumam mieru.

Svarīgākais