Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Opus “Koncertieraksts. 1986.23.12”

© Publicitātes foto

Pagājušajā nedēļā “Vagonu hallē” notikušās Vinila dienas guvums, leģendārās grupas “Opus” plate, uz kuras prezentāciju bija ieradušies visi tā laika “opusieši” - komponists un taustiņinstrumentālists Zigmars Liepiņš, vokālists Imants Vanzovičs (Mirdza Zīvere bija apslimusi), ģitārists Harijs Zariņš, basģitārists Guntis Vecgailis un bundzinieks Oļegs Upenieks.

Platē iekļautas desmit dziesmas, tostarp klausītājiem no galvas teju vai zināmās “Dzejnieka karnevāls”, “Vēja suns”, “Kas tā par lietu”, “Zvans no komandējuma” u.c., taču ir arī mazāk pazīstamas melodijas, piemēram, “Pēc likuma”, “Vēl nebeidz līt” un mazliet piemirstā “Spēle ar vientuļnieku”.

Koncertieraksts ir īsts atradums - gan burtiskā, gan tēlainā nozīmē.

“Uzstājoties ar grupu “Opus”, visus koncertus ierakstījām personīgai lietošanai, lai analizētu savu uzstāšanos, bet šim 1986. gada koncerta ierakstam Filharmonijas zālē gatavojāmies īpaši, jo bija doma, ka to varētu kādreiz izdot arī publiski,” stāsta Zigmars Liepiņš. Prezentācijā gan, šķiet, Harijs Zariņš ieminējās, ka mūziķi nemaz nav zinājuši, ka koncerts tiek ierakstīts, tāpēc viss sanācis dabiski un viegli. “Koncertu apskaņoja un ierakstu veica skaņu režisors Juris Morics, pie kura mājās visus šos gadus, nedaudz piemirsts, arī glabājās magnētiskajā lentē veiktais ieraksts. No jauna paklausoties šo ierakstu, nonācu pie atziņas, ka to ir vērts izdot platē. Tā ir tā laika liecība, kas parāda kvalitāti, kādā mēs toreiz spēlējām. Jāatzīmē arī, ka skaņu plate ir ražota pilnīgi analogi, no oriģinālās māstera lentes,” uzsver Zigmars. Viņš arī norādīja uz plates aizmugures daļu, kas veidota absolūti autentiski no tolaik sarakstītā uz magnetofona lentes kastītes, ar dziesmu darba nosaukumiem un sajauktā secībā - vēl viena vēsturiska liecība!

PAR. Šādu muzikālo vēstures liecību publicēšana vienmēr ir apsveicama, citādi 21. gadsimta mobilo telefonu paaudze var arī neuzzināt, piemēram, skaisto “Atmiņu par dziesmu”, kurā Mirdza Zīvere ārkārtīgi izjusti dzied Māras Zālītes dzeju par zaudēto Staburagu. Apskatniekam atklājums bija “Tie vārdi” - vēl viena, tas ir, kārtējā skaistā Zigmara dziesma ar Kaspara Dimitera vārdiem. “Vēja suns” un “Dzejnieka karnevāls” - tā ir klasika, bet plates otrajā pusē var iepazīties arī ar grupas “Opus” humorīgo daļu - te skan dziesmas “Sporta laureāts” (ieteicams noskatīties interneta vietnē YouTube tās 1985. gadā tapušo videoklipu!), himna vienaldzībai “Zvans no komandējuma” (tās teksts aktualitāti nav zaudējis arī šobaltdien) un “Kas tā par lietu” (ar Gunti Vecgaili galvenajā vokālajā lomā). Skaisti, eleganti un cieņu raisoši!

PRET. Mūzikas straumēšanas servisos šo plati laikam neatrast, vismaz apskatniekam tas neizdevās. Nekas, visas Zigmara Liepiņa dziesmas var paklausīties arī viņa mājas lapas speciālajā sadaļā.