Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Edavārdi, Dubra, Čižiks “Krata”

© Publicitātes foto

Šo ceturtdien kādreiz odiozajā klubā “Piens” jauna minialbuma klajā nākšanu prezentēja savdabīga trijotne Edavārdi, Dubra un Čižiks – visai grūti kopā “salīmējama” kompānija.

No tās pazīstamākais ir Latvijas hiphopa leģenda Čižiks, kurš savulaik kā Aivars Čivželis bija viens no latvju repa pionieru, grupas “Fact” dalībniekiem, bet pēc tam manīts reklāmas jomā un oficiāli godājams kā, šķiet, Jurgstulajstus Lajurgus-Urgus (vai kaut kā līdzīgi), savukārt šovindustrijas aprindās labāk zināms kā PapaChi. “Padsmit gadus nav rokās turēts īsts vīrieša mikrofons. Ir pienācis laiks kārtīgi izkratīt ādamābolu un izdvest kaut ko svaigu. Kas var būt labāks, kā vecais, labais “drum & bass”, un vēl tādā kompānijā!” pauž Čižiks.

Par Edavārdiem (īstajā vārdā Eduards Gorbunovs) viss skaidrs - viņš ir viens no šā brīža latvju repa pirmajiem numuriem un kvalitatīvākajiem kadriem. “Tie, kuri seko līdzi manai daiļradei, zina, ka es vienmēr esmu atvērts muzikāliem eksperimentiem,” jauno projektu komentē Edavārdi. “Esmu paflirtējis ar fanku kopā ar grupu “Very Cool People” un izbaudījis smagākus rifus kopā ar “Nova Koma”. Esmu gandarīts par jauno sadarbību ar Dubru un Čižiku, jo uzrakstīt un skaitīt tekstus uz “drum & bass” bītiem ir izaicinājums. Man šķiet, ka mēs ar to godam tikām galā.“

Dubra no šīs trijotnes ir plašākām aprindām mazāk zināmais, taču minialbumā “Krata” iekļauto piecu dziesmu pamatā ir tieši viņa “drum & bass”, kas apvienots ar abu pārējo rečetatīvu. “Līdz šim biju sadarbojies mūziķiem no Lielbritānijas, Šveices un ASV. Ideja radīt kaut ko mātes mēlē nāca lēni un bijīgi, taču izrādījās, ka tas reāli iekrata. Tas tiešām Krata!” priecājas šo pavadījumu autors Dubra, kurš ir pazīstams kā “drum & bass” dīdžejs.

PAR. Hiphops uz “drum & bass” bāzes - šķiet, kaut kas tāds vēl nebija dzirdēts, taču “Krata” tiešām reāli “iekrata”! Edavārdi arī šoreiz apliecina savu kvalitāti, savukārt Čižiks… Grūti komentēt, cik liela loma viņam ir visā šajā projektā, taču, ja noskatīsieties dziesmas “Mūžīgais dzinējs” prezentāciju LTV raidījumā “Rīta Panorāma” (gan to var atrast internetā), Čižika kustības TV kameru priekšā neaizmirsīsiet nekad… Pats galvenais tomēr ir Dubra ar savu eleganto “dram’n’beisiņu”. “Abrakadabra Dubra shout drum & bass”, “kurš labākais, nav jēgas strīdēties” (no dziesmas “Abrakadubra”) - nav gan jēgas! Labākais gabals laikam ir jau minētais “Mūžīgais dzinējs”, kas paliek atmiņā ar pirmo noklausīšanās reizi, bet apskatniekam vēl iepatikās arī “Tik un tā” ar audzinošo tekstu “ja tu mīz, neaizmirsti nokratīt” un Dubras remikss “Sūdzība” ar vēl audzinošāko tekstu, tikai to labāk neaprakstīt... Protams, arī ritmiskais “Abrakadubra”. Noklausieties, nenožēlosiet!

PRET. Žēl, ka tikai piecas dziesmiņas, gribētos šo projektu novērtēt plašākā, tas ir, ilgākā skanējumā. Taču diez vai “Krata” vispār iecerēts kā ilgtspējīgs projekts.