Uz Rīgu atkal pošas leģendārie zviedru “Clawfinger”

© Publicitātes foto

Par vienu no centrālajiem notikumiem vismaz smagās mūzikas koncertdzīvē nākamajā mēnesī kļūs zviedru kulta repmetāla grupas “Clawfinger” uzstāšanās klubā “Melnā Piektdiena” – tas notiks 22. oktobrī.

Zviedru grupai “Clawfinger” atkalredzēšanās ar Rīgu sākotnēji bija iecerēta jau marta sākumā, taču šos plānus izjauca kovids. Iespējams, ka daudzi to vairs neatceras, bet par Eiropas “Rage Against The Machine” dēvētā grupa ar augumā iespaidīgo Zaku Tellu pie mikrofona reiz Rīgā jau ir pabijusi - 2004. gada februārī, vēl esot savas slavas zenītā, zviedri ar savu vienīgo koncertu Baltijas valstīs uzstājās klubā “Sapņu fabrika”, atstājot patiešām satriecošu iespaidu.

“Clawfinger” izveidoti 1988. gadā Stokholmā un uzskatāmi par vieniem no repmetāla pionieriem Eiropā. Viņu laiks bija 90. gadu vidus un to otrā puse, kad tika laisti klajā albumi “Deafer Dumber Blinder” (1993), “Use Your Brain” (1995) un “Clawfinger” (1997) ar tādiem hitiem kā “Nigger” (šo dziesmu izpildot koncertos, Tells vienmēr uzsvēris, ka, neskatoties uz tās nosaukumu, tās saturs ir antirasistisks), “The Truth”, “Do What I Say” un “Pin Me Down”. Apskatnieks kā savu mīļāko dziesmu kronētu nikno “Nothing Going On”, kas izdota 2001. gadā.

Pagājušajā desmitgadē “Clawfinger” daiļradē gan iestājās pagrimums - pēdējais studijas albums “Life Will Kill You” datēts ar 2007. gadu, bet no 2013. - 2017. gadam zviedri vispār bija paņēmuši pauzi. Reanimējušies ar Zaku Tellu un Džoki Skogu no sākotnējā sastāva ierindā, ataicinājuši vēl virkni vīru ar “Clawfinger” rūdījumu (arī ģitāristu Bārdu Torstensenu un basistu Andrē Skaugu), mūziķi jau piecus gadus prāto par lielākiem darbiem. Pagaidām šī prātošana ir rezultējusies tikai ar diviem singliem - asajiem “Save Our Souls” (2017) un “Tear You Down” (2019), kas nav pārsteigums. “”Clawfinger” vairs nav mūsu pamatdarbs. Mums visiem ir cits darbs un ģimenes, kuras mēs mīlam,” norāda mūziķi. Tas nenozīmē, ka “Clawfinger” tāpēc koncertā būs mazāk jaudīgi - šiem vīriem vienmēr pieticis enerģijas un spara itin visam.

Svarīgākais