"Skyforger" un “Skandinieki” publicē savas kopdziesmas videoklipu

© Publicitātes foto

Folkmetāla grupa “Skyforger” publicējusi videoklipu dziesmai “Lec, eglīte”, kas tapusi sadarbībā ar folkloras draugu kopu “Skandinieki”. Sanācis gana tautiski un – spēcīgi!

“Lec, eglīte” ir sena suitu kāzu godu dziesma, kuras saknes dažādās variācijās ir fiksētas dainās un mutvārdu folklorā jau pirms daudziem gadsimtiem. „Ar grupu “Skyforger” esam pazīstami jau sen un ar prieku piekritām veidot videoklipu jaunajai dziesmai,” stāsta Kristīne Neikena, klipa režisore. “Viens no klipa vēstījuma vadmotīviem bija parādīt stiprus vīrus un raženas sievas darbībā latviešiem raksturīgā, autentiskā vidē, kam vajadzētu katram kalpot par atgādinājumu, ka tikai ar stingru mugurkaulu un spēju uzņemties atbildību mēs varam nosargāt latviešu tautas vērtības, tradīcijas un zemi. Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs ir lieliska vieta, caur kuru šo vēstījumu nodot. Filmēšanas process norisinājās trīs dienas un vienu nakti.”

Dziesmas ierakstā piedalījās “Skyforger” vīri Pēteris Kvetkovskis (ritma ģitāra), Edgars Grabovskis (basģitāra, balss), Alvis Bernāns (solo ģitāra) un Jānis Osis (bungas), kā arī Edgars Zilberts (kokles), savukārt dūdas un stabules ir iespēlējis franču folkinstrumentālists Džefrijs Dell’Aria, kurš iespēju robežās reizēm arī uzstājas kopā ar “Skyforger”. Vokālās partijas iedziedāja folkloras draugu kopa “Skandinieki”. Ierakstu un apstrādi studijā veica Gints Lundbergs.

Dziesmas pirmatskaņojumu “Skyforger” un “Skandinieku” kopējā izpildījumā varēs skatīt un dzirdēt šo sestdien, 10. septembrī, atjaunotajā Mežaparka Lielajā estrādē, kur “Skyforger” klausītājus aicina uz savu vienīgo 2022. gada sezonas lielkoncertu Rīgā. Tas būs vēsturiski pirmais smagā metāla pasākums, kas dārdēs jaunajās tribīnēs. Galveno atbalstu šajos Pērkona svētkos sniegs folkloras un seno cīņu kopa “Vilkači” un folkloras kopa “Delve”. Ieeja no pulksten 17.00, “Skyforger” - pulksten 21.00.

Izklaide

Skatītājiem būs iespēja piedzīvot “Dziesma dejo. Deja skan” dejas eposu “Düna”, kas 8. un 9. augustā pieskandinās Mežaparka Lielo estrādi. Organizatori atver pieteikšanos dalībniekiem - šoreiz aicināti kori un deju kolektīvi, kā arī folkloras kopas un nepieradināto tautas deju (danču) dejotāji, iezīmējot amatiermākslas saknes un piešķirot dejas eposam īstumu.

Svarīgākais