RECENZIJA: Kreator “Hate Uber Alles”

© Publicitātes foto

Lai cik tas nebūtu skumji, vasara ir izskanējusi un pamazām koncertdzīve pārceļas uz telpām. Latvju smagās mūzikas cienītājiem pirmais nopietnais pasākums plānojas jau 2. septembrī, kad klubā “Republika” uzstāsies poļu smagsvari “Vader” un “Hate” (vēl arī “Thy Disease”), bet pavisam nopietns šādas mūzikas faniem izskatās novembris, kad koncertzālē “Palladium” strīpām un grēdām uzstāsies dažādas slavenas Rietumu grupas.

Tostarp vācu “Kreator” - vieni no “thrash metal” pamatlicējiem ar savu vienīgo koncertu Baltijas valstīs uz “Palladium” skatuves kāps 23. novembrī. Koncerta speciālie viesi - austrāliešu “death core” grupa “Thy Art Murder” un amerikāņu “nāvinieciņi” “Gatecreeper”.

Pirms pāris mēnešiem “Kreator” laida klajā savu pēc skaita jau 15. studijas albumu, kas dzimtās Vācijas topā ierindojās pat otrajā vietā - vērā ņemams panākums! “Kreator” līderis, vokālists un ritma ģitārists, visu dziesmu autors un vienkārši zīmols joprojām ir nu jau 54 gadus vecais Mille Petroca.

Pārējie - viņa ilggadējais ieroču biedrs un arī kopš 1982. gada “Kreator” rindās esošais bundzinieks Jirgens Reils jeb Ventors, somu ģitārists Sami Ili-Sirniē (viņš spēlē arī kādreiz pazīstamajā grupā “Waltari”) un pirms trīs gadiem Kristianu Gīsleru jeb Spīsiju (viņš grupā sabija ceturtdaļgadsimtu!) nomainījušais franču basģitārists Frederiks Leklērs (manīts arī britu grupas “DragonForce” rindās). Stilistiski nekādu izmaiņu - tas pats enerģiskais un uz priekšu dzenošais vācu “thrash metal” ar Milles Petrocas ne ar ko nesajaucamo vokālu trumpī. Kopumā 11 kompozīcijas, tostarp intro “Sergio Corbucci Is Dead” (Serdžio Korbuči ir, tas ir, bija itāļu vesternu kinorežisors), gandrīz septiņas minūtes garais eposs “Dying Planet” un šausmu filmai “Midsommar” radītā “Midnight Sun”, kuras ierakstā piedalījusies arī vācu dziedātāja Sofija Portaneta.

PAR. ”Kreator” kā “Kreator” - pozitīvākais moments ir tas, ka Petroca tomēr cenšas ņemt vērā arī mūsdienu metālmūzikas tendences vismaz skanējumā, līdz ar to grupas rokrakstā “oldskūlīgais” trešmetāls tiek savienots ar šiem laikiem nepieciešamo enerģiju, spēku un jaudu. Labākie gabali - himniskā “Killer Of Jesus” un relatīvi melodiskā “Strongest Of The Strong”, varbūt arī mazliet pauermetāliskā “Become Immortal”. Koncertā jaunajam materiālam vajadzētu izklausīties gana pievilcīgi.

PRET. Izdevums “Kerrang!” šim albumam iešķiebis tikai divas zvaigznītes, un tas nav īpaši pārsteidzoši, jo “Kreator” ar savu gadiem ilgi piekopto, vienveidīgi štancēto stilu tiešām var sakrist uz nerviem. Turklāt arī tematiski - Petroca pēdējos gados sevi acīmredzot saredzējis pasaules glābēja lomā, tāpēc spriedelē par sociālo nevienlīdzību un tamlīdzīgām augstām lietām (tā esenci var dzirdēt dziesmā “Dying Planet”), par ko pašam ir visai attāla sajēga, un ko klausītāji no viņa nemaz nevēlas dzirdēt.