Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Rīgā koncertēs Šveices avangardmetālisti “Sum Of R”

© Publicitātes foto

Priecīga vēsts “sludge”, “drone rock”, “psychedelic kraut doom” un tamlīdzīgu avangardmetāla paveidu piekritējiem – 15. oktobrī mākslas galerijā “Noass” uzstāsies Šveices supergrupa “Sum Of R”.

Šveicē pierakstītā un pēc mūziķu sastāva mazliet somiskā grupa “Sum Of R” Rīgā uzstāsies pirmoreiz, prezentējot šeit savu jaunāko, kritiķu atzīto ierakstu “Lahbryce” (albums nāca klajā šā gada martā). Noklausoties šo garadarbu, jāatzīst, ka no šī metālmūzikas atzara sen pie mums nav bijis nekas tik labs - varbūt pat kopš austriešu grupas “Harakiri For The Sky” laikiem.

“Sum Of R” stāsts aizsākās 2008. gadā, kad tas vēl bija instrumentālās mūzikas solo projekts, balansējot starp atmosfērisku “doom”, “ritual drone”, “dark ambient” un eksperimentālās mūzikas žanriem.

Kopš tās pirmsākumiem grupa ir augusi un attīstījusies gan muzikāli, gan arī sastāva ziņā. Šobrīd grupas kodolu veido mūziķi no tādām pazīstamām grupām kā “Dark Buddha Rising”, “Hexvessel”, “Dust Mountain”, “Ural Umbo”, “Convocation”, katrs ir spēcīgs multiinstrumentālists un tādejādi veido ”Sum Of R” tekstūrām bagāto skanējumu. Grupas sastāvā šobrīd ir: Marko Neuman (vokāli, sintezators), Reto Mäder (basģitāra, sintezators, skaņas efekti), Jukka Rämänen (bungas, sitamie instrumenti, skaņas). Tehniski grupa strādā ar neskaitāmiem efektu pedāļiem un skaļiem ģitāru pastiprinātājiem, kā arī analogajiem sintezatoriem un dažādiem skaņas apstrādes instrumentiem. Grupas skanējumu var raksturot, sākot no tādiem stiliem kā “ambient” un “drone”, beidzot ar “sludge”, postmetālu, “kraut” un vēl un vēl… Jau minētais “Lahbryce” saņēmis daudz pozitīvu atsauksmju ne tikai no Rietumu mūzikas kritiķiem, bet arī festivālu rīkotāju vidū (“Roadburn” u.c.).