Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Rīgā vienā koncertā uzstāsies simfometāla smagsvari “Apocalyptica” un “Epica”

© Publicitātes foto

Pašā 2023. gada sākumā, 19. janvārī, “Arēnā Rīga” labas rokmūzikas cienītāji varēs piedzīvot īstu minifestivālu, jo viena no vispazīstamākajām somu simfometāla apvienībām “Apocalyptica” un nīderlandiešu “Epica” apvienojušās kopējā projektā “The Epic Apocalypse Tour”. Turklāt viesu statusā pievienojusies arī somu progmetāla grupa “Wheel”.

Rīgai palaimējies iekļūt to gandrīz 40 Eiropas pilsētu skaitā, kura tiks apmeklēta unikālās koncertturnejas “The Epic Apocalypse Tour” ietvaros. Biļešu iepriekšpārdošana “Biļešu servisa” Izklaides pasta abonentiem sāksies šo otrdien, 9. augustā, bet publiskā biļešu pārdošana visā “Biļešu servisa” tīklā būs sākot no ceturtdienas, 11. augusta, pulksten 10.

Somu čellistu apvienības “Apocalyptica” vārds pie mums noteikti nav svešs - šie mūziķi Rīgā uzstājušies jau vairākkārt, varētu pat teikt, ka “neskaitāmas reizes”.

Klasiski izglītoti Sībēliusa Akadēmijas studenti 1993. gadā izveidoja čellistu kvartetu, kas sākotnēju atpazīstamību ieguva ar populāru “Metallica” u.c. smagā metāla grupu melodiju apdari, taču pakāpeniski kvartets sāka ierakstīt savas oriģinālkompozīcijas, bagātināt skanējumu ar bundzinieku (šajā lomā iejuties arī Deivs Lombardo no “Slayer”) un dažādu solistu (Tils Lindemans no “Rammstein”, Ville Valo no “HIM”, Sandra Nasiča no “Guano Apes”, Korijs Teilors no “Slipknot”, Ādams Gontjērs no “Three Days Grace” u.c.) piesaisti, tā ievērojami paplašinot čella rokmūzikas jēdzienu. Līdz šim kopumā izdoti deviņi “Apocalyptica” studijas albumi, un aprīlī apvienības līderis Eika Topinens atklāja, ka pamazām topot desmitais.

Savukārt “Epica” stāsts sākās 2002. gadā, kad ģitārists un komponists Marks Jansens pameta iepriekšējo grupu “After Forever”, lai dibinātu apvienību, kuras muzikālais novirziens tiektos vairāk klasiskās, pat simfoniskās, mūzikas virzienā. Pēc vairāku dalībnieku nomaiņas par grupas kodolu kļuvis tik dažādo solistu Simonas Simonsas un Marka tandēms - apburošā mecosoprāna īpašniece Simonsa un rēcošais ritma ģitārists Jansens tagad ir “Epica” vizītkarte. Grupa pakāpeniski paplašinājusi savas žanriskās robežas ārpus vienkāršotajai simfometāla klasifikācijai, un dažādos posmos saklausāmi gotiskā, treša, grūva u.c. metāla novirzienu elementi, kuri savijas ar Austrumu, ķīniešu un ķeltu muzikālajām ietekmēm.

Progresīvā metāla apvienība “Wheel” dibināta 2015. gadā Helsinkos. 2019. gadā viņi izdeva debijas albumu “Moving Backwards”, bet 2021. gadā - albumu “Resident Human”. Savā daiļradē grupas dalībnieki pievērsuši cilvēka būtībai, un cauri dziesmām kā nepārtraukts pavediens stiepjas jautājums: “Ko nozīmē būt cilvēkam? Visā mūsu spožumā un arī neglītumā.”