Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

“Dzelzs vilks” Kaukulis izdod dziesmu par trušiem

© Laura Rozkalne Ozola

Grupas “Dzelzs vilks” līderis Juris Kaukulis sadarbībā ar leģendāro trimdas latviešu rokgrupu “Alis P” nodevis klausītājiem dziesmu ”Truši”. Skaņdarbam tapis arī videomākslinieces Lauras Rožkalnes veidots video.

Dziesmas “Truši” mūzikas un teksta autors ir Juris Kaukulis, savukārt aranžējumi bijuši grupas “Alis P” vīru - Gundars Rullis (vijole, ģitāra), Kristaps Grasis (bass) un Edgars Āboliņš (bungas) - pārziņā. Taču stilistiski tā dīvainā kārtā drīzāk ir tuvāka Kaukuļa blakus projektam “Jauno Jāņu orķestris”, nekā “dzelzs vilku” vai “Alis P” repertuāram. “Šis bija lielisks un aizraujošs muzikāls ceļojums - veidot kopīgi dziesmu ar mūziķiem, kuru ierakstus klausos jau kopš pagājušā gadsimta beigām. “Alis P” ir viena no nozīmīgākajām latviešu mūzikas apvienībām, kam ir bijusi liela ietekme manā daiļradē,” par dziesmas tapšanu stāsta Juris Kaukulis.

“Alis P” saknes meklējamas Zviedrijā, 80. gadu vidū. Pēc Zviedrijas latviešu grupas “Prusaku ansamblis” izjukšanas tās mūziķis Gundars Rullis turpināja mūziķa karjeru kā “Alis P”, izdodot divus albumus “Alis iet pastaigāt” (1988) un “Uz priekšu” (2009). Gundars par jauno kopdarbu ar Kaukuli norāda: “”Alis P” izejot un saglabājot Jura Kaukuļa pamattēmas, centās ietērpt dziesmu ”bez laika” skanējumā. Mūs visus šī dziesma uzrunāja ar stāstu par agrākiem laikiem.”

Dziesmas ieraksts veidots gan Latvijā, gan Zviedrijā. “Šo var droši saukt par guļamistabas-garāžas roku, jo dziesmas ieraksts tapis garāžā Siguldā, bet skaņdarba apstrāde - guļamistabā Stokholmā. Dziesmas stāsts smelts personīgās pieredzes druskās, neaizmirstot par kažokzvēru aizsardzību mūsdienās,” ieintriģē Juris.