Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: ZZ Top “Raw”

© Publicitātes foto

Ieraudzīt svaigi izdoto albumu sarakstā bārdaiņu “ZZ Top” jaundarbu “Raw” bija pārsteigums un radās arī neizpratne.

Jau šķita, ka pēc basģitārista/vokālista Dastija Hila aiziešanas mūžībā pagājušā gada 28. jūlijā (viņam bija 72 gadi) grupai pienākušas beigas, taču - nē, tā turpina! Līdzās vokālistam/ģitāristam Billijam Gibonsam (arī viņam ir 72 gadi) un bundziniekam Frenkam Bērdam (jūnijā palika 73) tagad ir kāds Elvūds Frensiss, kurš bijis Hila ģitāru tehniķis. Tiesa, ar “Raw” viņam nav nekāda sakara - “ZZ Top” pēc skaita 16. studijas albums ir dokumentālās filmas “That Little Ol’ Band From Texas” skaņas celiņš jeb soundtreks, kurā ietilpst grupas vecie gabali. Diskogrāfijā tas gan vienalga skaitās kā jauns studijas albums, kas seko 2012. gadā izdotajam “La Futura”. Klausītāji to uztvēruši ar sajūsmu, un, piemēram, Vācijā šis albums pat ticis Top 3.

Billijs Gibonss 2019. gadā rakstīto darbu nosaucis par “atbilstošu Dastija Hila piemiņas albumam”, kas gan tapis kaut kādā ziņā nejauši (vismaz pēc “ZZ Top” komandas un pašu mūziķu stāstītā).

Proti, režisors Sems Danns gribējis filmā ievietot kadrus no “ZZ Top” darba studijā, tāpēc vīri savākušies uz fotosesiju vēsturiskajā “Gruene Hall”. Dīvainā kārtā tehniskajam personālam piemirsts pateikt, ka plānots tikai filmēt un fotografēt, un viņi savākuši visu nepieciešamo aparatūru ierakstam - mikrofonus, pastiprinātājus, bungas utt. Kamēr izvietotas kameras un gaismas, “ZZ Top” vīri nolēmuši tāpat vien savam priekam uzspēlēt, lai kavētu laiku un gūtu pareizās izjūtas, un nemaz nav zinājuši, ka nospēlētās dziesmas ierakstītas. Jau vēlāk tās klausoties, mūziķi ar pārsteigumu konstatējuši, ka tehniķiem izdevies noķert viņu īstās un patiesās emocijas, kārtīgu un nepieslīpētu rokenrola sajūtu. Nolemts šīs dziesmas neturēt zem pūra, bet pieslīpēt un ļaut tās novērtēt arī klausītājiem. Tā dzima “Raw”, kurā iekļauts ducis gabalu. Četras kompozīcijas ir no 1975. gadā izdotā albuma “Fandango!” (“Head It On The X”, “Tush”, “Thunderbird” un “Blue Jeans Blue”), bet virkne no pašiem agrīnajiem grupas darbiem, ieskaitot pašu pirmo “ZZ Top” lieldarbu “ZZ Top’s First Album” (1971), kas te pārstāvēts ar dziesmām “Brown Sugar” un “Certified Blues”.

PAR. Droši vien katram rokmūzikas cienītājam ir kāds “ZZ Top” albums, par kuru lepni teikt “es ar to uzaugu!” - apskatniekam tāds ir “Eliminator” (1983), tāpēc jo īpašs prieks par jaunajā albumā iekļautajiem hitiem “Gimme All Your Lovin’” un “Legs”. Taču, protams, ir prieks arī par citiem gabaliem, piemēram, “boogie woogie” smagajā versijā “Tube Snake Boogie”, Dastija Hila basģitāra spēles paraugdemonstrējumiem dziesmā “I’m Bad, I’m Nationwide”, enerģisko “Head It On The X”, arī smago blūziņu “Brown Sugar”, klasisko “La Grange” u.c. Albums nudien rada un/vai uzjundī kārtīgas un nepieradinātas rokenrola sajūtas!

PRET. Kaut kā neticas leģendai par albuma nejaušo iespēlēšanu - pārāk nu viss izskatās labi salicies kopā. Bet lai nu tā būtu, arī rokmūziku mīlošiem onkuļiem un tantēm taču patīk pasakas ar labām beigām…