Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Amerikāņu baritons Kristofers Līks Rīgā atzīmēs operas debijas jubileju

© Publicitātes foto

Amerikāņu baritons un bass Kristofers Līks šo sestdien, 6. augustā, Latvijas Nacionālās operas un baleta Beletāžas zālē atzīmēs desmit gadu jubileju kopš savas operdziedātāja debijas Latvijā, kā arī kopš amerikāņu un latviešu māksliniekus vienojošās organizācijas “The American Friends in Latvia” dibināšanas.

Jubileja tiks atzīmēta ar bezmaksas koncertu, kurā Kristoferam Līkam pievienosies divi starptautiski zināmi amerikāņu operdziedātāji - tenors Nikolass Simpsons un soprāns Frančeska Agvado. Repertuārā tiks iekļautas gan senlaiku dziesmas, gan populāru operu ārijas. Trio izpildīs arī latviešu komponistu Artas Jēkabsones un Daces Aperānes šim notikumam veltītus darbus, pievienojoties pianistei Ilzei Ozoliņai un vijolniecei Diānai Reimanei. Koncertprogrammas koptēma būs “Trakulīgie 20ie”, liekot uzsvaru uz 18., 19., 20. un 21. gadsimta 20. gadu vokālo mūziku.

Baritons un bass Kristofers Līks šeit nav svešinieks, jo pēdējos desmit gados ik pa laikam uzturējis mākslinieciskas saiknes ar Rīgu, uzstājoties dažādos gan ar operu, gan džeza mūziku saistītos pasākumos.

Atzinību viņš guvis gan ar operas un oratorijas, gan baroka dziesmu un džeza standartu repertuāru. Pēc prestižās Džuljarda skolas pabeigšanas Ņujorkā Līks uzstājies Rosīni Operas festivālā Pezāro un Spoleto festivālā Itālijā, Vasaras mūzikas festivālā Zalcburgā, Ņujorkas Pilsētas operā, Kārnegija zālē Ņujorkā, Kenedija centrā Vašingtonā, Sentluisas operas teātrī, Konektikutas Liriskajā operā, Ņūorleānas operā, Birmingemas operā, Tulūzas operā un vēl daudzviet citur.

Par Rīgas koncertu. “Programmā tiks pētīta gadsimtu anatomija, uzsverot, kā katrs no tiem piedzīvo savu sarežģīto trešo desmitgadi jeb divdesmitos gadus,” stāsta Kristofers Līks. “Tas ir brīdis, kad katrs gadsimts pāriet no iepriekšējā identitātes un autoritātes un cīnās, lai stingri apliecinātu savu identitāti un politisko virzienu. Šajā programmā piedāvāsim mūziku, kas atspoguļo katras desmitgades noskaņas, cīņas un cerības, lai ļautu saprast, ka māksla un mūzika bija un būs tas, kas mūs šādos brīžos dziedina, palīdz izturēt grūtības, tās pārvarēt un galu galā uzplaukt no jauna. Šāds vēstījums šobrīd ir ļoti svarīgs, jo tas ir atgādinājums, ka mums priekšā ir arī labākas dienas.”