RECENZIJA: Imagine Dragons “Mercury – Act 2”

© Publicitātes foto

Šīs vasaras starptautisko lielkoncertu sēriju latvju zemē aizsāka amerikāņu rokgrupas “Imagine” Dragons” “lielformāta uzstāšanās” Mežaparka Lielajā estrādē 1. jūnijā, kas pilnīgi noteikti tikai kuplināja šīs komandas fanu skaitu Baltijas valstīs.

Pēc mēneša tika izdots grupas pēc skaita sestais studijas albums, kas jāvērtē kā apskaužams ražīgums, jo iepriekšējais viņu “studijnieks” “Mercury - Act 1” nāca klajā 2021. gada septembrī, tātad starp abiem izdevumiem starpā nav pat gads. Abas šīs daļas tiek rekomendētas kā dubultalbums, un tad tajā jāieskaita kopumā 32 (!) kompozīcijas, taču albumus var droši klausīties arī atsevišķi. Galvenā atšķirība - ja pirmajā albumā lielākoties tika skartas tādas tēmas kā mīlestība un ticība, sāpes un kaisle, tad “Act 2” stāsta par šķiršanos personīga zaudējuma dēļ un arī karjeras eksistenciālajiem jautājumiem. “”Mercury - Act 1” vēsta par beigu tuvošanos - kā tas notiek, kāda tam ir jēga u.tml., savukārt “Act 2” stāsta par procesu, kas notiek pēc tam, jo, ja arī esi zaudējis kādu, ko mīli, dzīvei vienalga ir jāturpinās,” klāsta grupas vokālists Dens Reinoldss.

PAR. Jāatzīst, ka albums tika likts uz CD atskaņotāja (nu labi, labi - klausīts “Spotify”…) ar lielām bažām - vai pēc diezgan elegantā “pirmā akta” grupai vēl būs atlicis radošais pulveris otrajai daļai? Izrādās, ka būs gan atlicis! Patiesībā pietiktu tikai ar divām šī ripuļa dziesmām - superīgi enerģisko “Blur” un stilīgo “Sirens”, lai šo lieldarbu atzītu par izdevušos, taču te ir vēl vairāki labi gabali, tostarp kā ievadošais singls nominētais “Bones” un pavelkošā dziesma “Sharks”. Nav ne vainas!

PRET. Jau pret “Mercury - Act 1” Rietumu mūzikas kritiķi bija samērā nežēlīgi, piemēram, “NME” šim darbam bija iešķiebuši tikai divas balles un paziņojuši, ka tam pietrūkst oriģinalitātes, bet otrā daļa turpina kritiķu iesākto dominējošo spriedumu, ka “albums ir drīzāk kaitinošs nekā iedvesmojošs”. Kaut kādā ziņā viņiem ir taisnība, līdz ar to nav skaidrs, kāpēc “Imagine Dragons” par varītēm gribējuši tik īsā laika posmā izdot tādu lēveni ar dziesmām, no kurām par veiksmīgām varētu nosaukt tikai kādu pusi. Bet varbūt pat mazāk.