Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Aminata “Savvaļas pusē”

© Publicitātes foto

Šīs nedēļas latvju mūzikas ierakstu karstākais jaunums – Aminatas minialbums jeb EP “Savvaļas pusē” ar piecām dziesmām. Dziedātājai pavisam drīz, jau 4. augustā, uz Andrejostas kvartāla vasaras skatuves būs lielais solokoncerts, tāpēc saprotams, ka tam vajadzēja sagatavot arī kaut ko jaunu.

Minialbumā iekļautās dziesmas tapušas jau šā gada agrā pavasarī, kad Aminata ar kompānijas “Universal Music” atbalstu sarīkoja dziesmu rakstīšanas nometni, pieaicinot talkā vairākus pazīstamus māksliniekus. Piemēram, grupas “Astro’n’out” dalībnieci Māru Upmani-Holšteini, ar kuru kopā tika radīta jaunā minialbuma tituldziesma (vēl tās tapšanā piedalījies arī producents JJ Lush, kā arī reperis ansis). “Ar Aminatu viegli atradām kopīgu valodu, jo mūziku un lirikas jūtam līdzīgi,” saka Māra. “Tas rakstot deva lielu brīvību, ātri noķērām vienu vilni. Darbu sākām ar sarunām, lai saturiski spētu runāt tieši Aminatas valodā. Tā bija brīnišķīga pieredze strādāt vēl nebijušā sastāvā - komandā, kurā ir izcili profesionāļi, bet katrs ar citu muzikālo pieredzi. Šis nestandarta mūziķu salikums lika katram izkāpt no komforta zonas, tomēr tieši tik daudz, lai satiktos zelta viducī, kur visi ir priecīgi par radīto, bet reizē necitē paši sevi.”

Kā pirmais numurs albumā iekļauts par hitu jau kļuvušais duets ar jauno dziedātāju Būū (īstajā vārdā Ilze Fārte) dziesmā “Kur saule”, kuras radīšanā piedalījies arī dziesminieks Mikus Frišfelds, Kristaps Ērglis no grupas “Triānas Parks” un DJ Rudd (Rūdolfs Budze), bet vēl albumā atrodamas dziesmas “Afrodīte”, “Ko Tu dari ar mani?” un “Paisums. Bēgums”, kuru tapšanā savukārt aktīvi iesaistījies arī dziedātājs Chris Noah (Krists Indrišonoks).

“Šī man bija interesanta pieredze, jo līdz šim dziesmas šādā veidā nerakstīju,” atzīst Aminata. “Singls “Kur saule”, piemēram, vispār ir dziesma, kuras rakstīšanā pati praktiski neiesaistījos. Tas bija labs eksperiments, jo ir ļoti interesanti un varbūt pat nepieciešami paskatīties uz sevi citu cilvēku acīm, saprast, kā mani redz un dzird citi autori. Tas rada jaunu skanējumu, par ko pašai liels prieks. Man liekas, ka jaunais minialbums sanācis diezgan izjusts, un es tajā atplaukstu.”

Jāatgādina, ka līdz šim Aminatai klajā nākuši pilnie studijas albumi “Inner Voice” (2015) un “Red Moon” (2016), kā arī minialbums “Maiga vara” (2019).

PAR. Aminata vienmēr bijusi lieliska un tāda ir arī šajā minialbumā, arī par viņas vokālajām dotībām komentāri nav nepieciešami. Klubu hits “Kur saule” jau tagad vago radiostacijas un deju zāles, bet ne mazāk uzrunājoša šīm zālēm varētu būt arī stilistiski līdzīgā “Afrodīte”. Savu klausītāju atradīs arī “Ko tu dari ar mani”, kas jau ir tuvāka Aminatas līdzšinējai daiļradei. Vēl noteikti atzīmējami ir teksti, kas Aminatas gadījumā arī agrāk bijuši ļoti personiski, un arī šajā minialbumā tie ir kā no dvēseles dziļākajām dzīlēm radušies.

PRET. Jaunais garadarbs diemžēl ir vājākais Aminatas līdzšinējā diskogrāfijā. Lielākais mīnuss - šķiet, Aminata ir pārlieku ieklausījusies dažādos padomdevējos, līdz ar to maķenīt zaudējusi savu rokrakstu. Kaut vai minētā dziesma “Kur saule” - tā drīzāk ir Būū kopdarbs ar Aminatu, nevis Aminatas dziesma, kurā piedalās Būū. “Paisums. Bēgums” - te jau manāmas Chris Noah ievirzes, kas Aminatas stila mūzikā nebūt nav jāvērtē kā pluss, un arī pati dziesma jāatzīst kā visai viduvēja. Savukārt tituldziesma “Savvaļas pusē” - tā vienkārši neuzrunā. Stilistiskais sadrumstalojums tik īsā distancē - tikai piecās dziesmās - traucē šo darbu uztvert kā vienotu veselumu. Nekas, arī lieliem meistariem gadās kļūdas, par kādu uzskatīsim arī šo EP. Aminata var labāk un spēcīgāk, viņa to vēl pierādīs.