Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Ducis Latvijā populāru mūziķu ieraksta kopdziesmu “Zelta Mikrofona” jubilejas koncertam

© Publicitātes foto

Gatavojoties “Zelta Mikrofons” laureātu koncertam, kas 26. jūlijā notiks Dzintaru koncertzālē, Latvijā populāri mūziķi ierakstījuši kopīgu dziesmu "Kāpēc man dziedāt svešu dziesmu”.

“Kāpēc man dziedāt svešu dziesmu” ir Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas ievada tēma jau kopš pirmsākumiem. “Šo dziesmu izvēlējos par ievadtēmu zemapziņas sajūtas vadīta, jo Gada balvas rašanās pirmsākumi bija balstīti aicinājumā - ierakstīt, spēlēt, cienīt un izvērtēt pašu zemē, Latvijā radīto mūziku. Šis aicinājums ir tikpat aktuāls arī šobrīd, kad ēterā pārsvarā dzirdam ārvalstu repertuāru. Pēc mana lūguma Raimonds Pauls iespēlēja šo melodiju, kas vēlāk piedzīvoja vairākas aranžijas. Neesmu kļūdījusies izvēlē, jo viņa melodijas ir pārliecinošas un dzīvotspējīgas cauri modēm, gadiem un laikiem“ saka Elita Mīlgrāve, “Zelta Mikrofons” ilggadējā producente.

Raimonda Paula dziesma ar Alfrēda Krūkļa vārdiem "Kāpēc man dziedāt svešu dziesmu” tika sarakstīta 1970. gadā. Tā kā padomju vara dziesmā saskatīja pārkrievošanas politikas kritiku, tad dziesmai tapa otra versija ar nosaukumu “Kam ziedi mežābele”.

Atmodas laikā 1988. gadā dziesma atgriezās radio savā sākotnējā variantā, ko iedziedāja Ojārs Grinbergs, Margarita Vilcāne, Nora Bumbiere un Viktors Lapčenoks. Kad Latvijas Mūzikas ierakstu “Gada balvas” svinēja savu desmito gadskārtu, ar savu dziesmas versiju koncertizpildījumā pasākumā uzstājās Gunārs Kalniņš un Gospeļu koris.

Dziesmas jaunās versijas ierakstā piedalījies “Zelta Mikrofona” zvaigžņu koris: Dons, Aminata, Intars Busulis, Normunds Rutulis, Andris Freidenfelds, Agnese Rozniece, Lauris Reiniks, Juris Kaukulis, Jānis Aišpurs, Aija Andrejeva, Jānis Pētersons un Olga Rajecka, kā arī bērnu ansamblis “Knīpas un Knauķi”. “Esmu ļoti pateicīga visiem solistiem, kas piedalījās šīs dziesmas ierakstā un ielika tajā savu sirdi un dvēseli. Mums kopā ir tapis kaut kas skaists un paliekošs - tā ir dāvana pašiem sev uz “Zelta Mikrofons” jubileju,” pauž Elita Mīlgrāve.