Rīgā ar koncertu atgriežas drūmās mūzikas etalons - amerikāņu „Evoken”

© Publicitātes foto

Labas ziņas drūmās mūzikas piekritējiem: 6. augustā mākslas centrā „Noass” ar koncertu Rīgā atgriežas ASV “doom metal” mūzikas pionieri – grupa „Evoken”.

„Evoken” ir grupa no Ņūdžersijas štata un tiek uzskatīta par ASV agrīnā “doom/death metal” žanra pionieriem. Grupa darbību uzsāka jau 1992. gadā, bet aktīvi muzicē arī mūsdienās. Atpazīstamību tā ieguva jau ar debijas albumu „Embrace The Emptiness” (1998), kā arī nākamo ierakstu „Quietus” (2001), savukārt klausītāju simpātijas Eiropā grupa nostiprināja ar koncertēšanu festivālos un nelielu tūrīti 2003. gadā. Tās laikā grupu pamanīja Itālijas mūzikas izdevniecība „Avantgarde Music”, kuras apgādā tika izdots klausītāju ļoti iecienītais albums „Antithesis Of Light” (2005).

Grupa jau viesojusies Rīgā 2013. gadā, toreiz prezentējot albumu „Atra Mors” un veltot atzinīgus vārdus veltot Vecrīgas arhitektūrai un koncerta apmeklētājiem.

Pirms trīs gadiem izdotais „Hypnagogia” ir grupas pēc skaita astotais albums. “Šis ir grupas konceptalbums. Vārda “hipnagoģija” nozīme ir apziņas pārejas stāvoklis starp nomodu un miegu. Albuma tematika ir par Pirmo pasaules karu, iedvesmojoties no ievainota karavīra dienasgrāmatas. Muzikāli grupa palikusi uzticīga žanram, kurā darbojas jau 30 gadus, bet joprojām spēj pārsteigt klausītājus ar aranžējumiem, albuma skanējumu. “Doom/death metal” balansē “funeral doom metal” robežās, bet nezaudē melodiskumu, intensitāti, melanholiju un smagnējumu,” tā amerikāņus piesaka koncerta organizatori, taču taisnības labad jāpiebilst, ka šajā albumā “Evoken” nevis balansē, bet ir iekāpuši “funeral doom” lauciņā ar visām četrām…

Pasākuma iesildošajā daļā rīdzinieku superīgais “sludge/doom metal” trio „Saturn’s Husk”, kā arī komentārus neprasošā “folk/doom metal” grupa „Druun” no Rīgas. Līdz ar to var secināt, ka koncerts sola drūmuma etalonu visā tā krāšņumā!