RECENZIJA: Bermudu Divstūris “Vidēji glīts”  

© Publicitātes foto

Brālēnu Bicepsa un Tricepsa grupa “Bermudu Divstūris”, kurai, protams, nav nekādas saistības ar “Musiqq” līderiem Maratu Ogļezņevu un Emīlu Balceri (jebkādas līdzības ir tikai sakritība!), ir skaļa formācija, kas vienmēr izcēlusies ar pārdrošām performancēm, tāpēc relatīvais klusums, ar kādu savā vaļā pasprucis viņu jaunākais studijas albums “Vidēji glīts”, ir pat mazliet mulsinošs.

Taču vīrus var saprast - uz koncertiem publika nāks tik un tā, bet neviens mūzikas apskatnieks neko labu par jaunajiem gabaliem droši vien tāpat neuzrakstīs, tāpēc labāk, lai šīs dziesmas klusi un rāmi dzīvo savu “Spotify” dzīvi. Iespējams, ka viņiem ir taisnība (pat diezgan droši, ka taisnība…), un tas rada vēl lielāku interesi pievērsties “Bermudu Divstūra” jaunajam studijas veikumam.

Grupas trešajā studijas albumā ”Vidēji glīts” iekļautas desmit dziesmas, tostarp klausītāju atzinību jau iemantojusī dziesma ”Freona meitene” un Eirovīzijas konkursa kandidātdziesma ”BAD”.

Tāpat interneta plašumus jau senāk vagoja “Bermudu Divstūra” kopdarbs ar bungu un dūdu grupu “Auļi” dziesmā “Līgava”, nesenāks singls ir tituldziesma “Vidēji glīts”, kas tapusi kopā ar mūžam jauno un nekad 16 gadus nesasniedzošo Olgu Rajecku, bet pavisam nesen radiostacijās nonāca dziesma “Brāl’, ar dzīvi nekaulē”, kas ierakstīta kopā ar “zemeņu karaļiem” no šlāgerapvienības “Apvedceļš”.

“Studijas albuma lielākie hiti tapa jau vairāk nekā pirms diviem gadiem, lai iepriecinātu fanus grupas desmitgades jubilejā. Ņemot vērā tā brīža ierobežojums, tik grandiozu ballīti, kā iecerēts, nebija iespējams sarīkot, tādēļ brālēni nolēma svinības vērst plašumā, papildinot albumu ar trim, iespējams, šīs vasaras graujošākajiem hitiem, piedaloties grupas draugiem - bungu un dūdu grupai ”Auļi”, grupai ”Apvedceļš” un leģendārajai skatuves dīvai Olgai Rajeckai,” tāds ir skaidrojums. “Mūza mums nebija ilgi jāgaida, kā dziedam vienā no mūsu dziesmām: ”Es spiež’ gāzi, citi spiež uz poda, kamēr tie maina robu, mēs tiem ieliekam kloķi.” Tā arī ir - iepauzētos dzīves gadus lieki neesam tērējuši - aktīvi uzturējām mūsu “rajončika” kopienu un iedvesma, kā tāda simpātiska dūdiņa, vienkārši nāca pretim. Jaunajā albumā dziedam par mīlestību, brālību un ballītes svarīgākajām sastāvdaļām. Koncerttūre būs graujoši laba ballīte visas vasaras garumā, kur gaidīsim ikvienu, kurš ir noilgojies būt vidēji glīts,” sola brālēni.

Šī tūre jau ir iesākusies, bet nu klāt tās “divdiennieks” - 9. jūlijā grupa uzstāsies Daugavpils cietoksnī, bet 10. jūlijā Siguldas Pilsdrupu estrādē. Pats centrālākais tūres notiks gaidāms 3. septembrī, kad “bermudas” būs Rīgā, Andrejostas Republikā. “”Bermudu Divstūris” jau divus gadus gatavojas lielajam notikumam - jaunam albumam un koncerttūrei, kur mums beidzot būs iespēja satikt savus kvēlākos klausītājus. Esam uzlādējuši baterijas un gatavi realizēt labākos koncertšovus šovasar!” sola vīri. Interesants ir biļešu pārdošanas vietnēs lasāmais teksts grupas koncertu sakarā: “Bērniem līdz 3 gadu vecumam (ieskaitot) - ieeja bez maksas!”. Ja esat bijis kādā “Bermudu Divstūra” koncertā, tad zināsiet, ka šis ieraksts nav tāpat vien tapis - varbūt ne gluži trīsgadnieki, bet mazliet vecāki bērni nudien varētu parādīties grupas koncertos lielā skaitā un biezā slānī…

PAR. Eleganti izskaitļots komercmūzikas produkts, kam pilnīgi noteikti vajadzētu ienest labu “piķi” mūziķu kabatās. Piemēram, dziesmas “Vidēji glīts” ar Oldzīti vai “Brāl’, ar dzīvi nekaulē” kopā ar “Apvedceļu” - nu, kā gan tās var neaiziet radiostacijās un tautās?! Savukārt “Līgava” jau pretendē uz vērtīgas dziesmas statusu, tāpat atzīmēšanas vērtas no minētā viedokļa ir “klubinieks” “4 grīdā” un melodiski skaistā “Brāl’” (nejaukt ar baiso “Apvedceļa” kopdarbu!). “Bermudu” fani droši vien joprojām sajūsminās arī par “Freona meiteni”, un, ļoti iespējams, viņiem patiks arī glupā “Bišk bišk”. Jāatzīst, ka šie čaļi savu lietu pieprot un labi zina, ko likt galdā neizlepušajiem latvju mūzikas mīļiem.

PRET. “Bermudu Divstūris” sevi ir izsmēlis, viņi savos koncertos turpmāk varētu aprobežoties tikai ar iepriekš jau sacerēto hitu izpildīšanu. “Bermudu” dauzonīgums ir zudis, kas arī viegli saprotams, jo nevar taču bez dažām dienām 30 vai pat bez gada 40-gadīgi un relatīvi labi pārtikuši onkuļi, kuriem jau ir ģimene un bērni, radošajā jomā piedāvāt tikpat jauneklīgu produkciju kā “pacančiki no rajončika” savas karjeras sākumposmā. Jaunais albums ir algebrisks produkts, kura auditorija ir neskaidra, jo tas īsti neder ne labas deju un popmūzikas faniem (lai arī daļa dziesmu it kā domāta tieši viņiem), ne “bermudu” līdz šim piekoptās devīzes “ballējam, neguļam!” piekritējiem. Varbūt tas domāts visiem? Kā zināms, kas der visam, tas neder nekam… Žēl, “bermudas” savulaik tiešām piedāvāja pašironisku mūziku ar daudziem labiem hitiem, bet nu tā vien šķiet, ka brālēni paši nezina, kā ar godu šo projektu nobeigt. Varbūt ņemt piemēru no “Reiganiem” un kādā izdevīgā brīdī vienkārši pazust?