Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Mentālās veselības un mūzikas festivāls “Ogle” sola interesantu un noderīgu programmu

© Publicitātes foto

Jau nākamajā nedēļā, no 8. – 9. jūlijam, Siguldas pils kvartālā norisināsies mentālās veselības un mūzikas festivāls “Ogle 2022”. Divu dienu garumā tā apmeklētājiem būs iespēja dzirdēt diskusijas un padomus no nozares ekspertiem, vairojot izpratni par tādām ar mentālo veselību saistītām tēmām kā stress, izdegšana, vecāku emocionālā stabilitāte utt.

Festivāla “Ogle” mērķis ir sabiedrībā vairot un normalizēt izpratni par to, ka par mentālās veselības problēmām ir jārunā, turklāt to var darīt gan daloties pieredzē, gan labi pavadot laiku mūzikas pavadījumā.

Pirmajā dienā festivālā „Ogles” sarunu klāsts tiks atklāts ar psihiatres Lienes Sīles lekciju par psihoemocionālo brīvību, pēc kuras sekos psihiatra Gunāra Trimdas lekcija par stresu, izdegšanu un izturību ikdienā, kā arī diskusija „Vecāku psihoemocionālā stabilitāte. Kā to saglabāt?”.

Savukārt otrajā dienā gaidāma lekcija par ērti izmantojamiem pašpalīdzības rīkiem, saskaroties ar mentālām grūtībām. Lekciju „Piedzīvot karu: no šoka līdz pārvarēšanai” vadīs klīniskā psiholoģe Jana Štagere no Ukrainas, krīzes centra “Skalbes” pārstāvji vadīs sarunu „Pašnāvība - nogalini stigmu”, tāpat paredzēta diskusija par pieredzes stāstiem, apmeklējot terapijas, kuru vadīs psihoterapeits Ernests Pūliņš-Cinis. Festivāla sarunu un diskusiju bloku noslēgs filma “I had a black dog” par to, kā atpazīt depresiju, un „Comedy Latvia” stāvizrāde „Par tādām lietām nejoko.” Ar koncertiem abās festivāla dienās apmeklētājus priecēs tādi mūziķi kā ansis, Arturs Skutelis, duets “Čipsis un Dullais”, „I Mean Love”, „Muud”, „Indygo”, „Oghre”, kā arī norvēģu „The Dead Monarchs”.

Klīniskā psiholoģe, psihoterapijas speciāliste un lektore Jana Štagere: „To, cik labi jūtamies ikdienā, nosaka gan mūsu mentālā, gan fiziskā veselība. Kopējā labsajūta vistiešākajā veidā ietekmē mūsu darbaspējas un finansiālo labklājību, arī to, kā un kādas attiecības veidojam ar apkārtējiem. Mūsdienās cilvēkiem nepietiek ar to, ka varam dzīvot salīdzinoši ilgu mūžu. Cilvēks vēlas būt laimīgs, kas nozīmē - ir jābūt mentāli veselam. Tāpēc festivāla „Ogle” ietvaros dalīšos zināšanās par to, kā strādāt ar elpošanu, lai ķermenis būtu mierīgs gan paaugstināta stresa situācijās, gan ikdienā. Esmu priecīga, ka šogad mums visiem kopā būs iespēja mācīties to, kā strādāt ar savu ķermeni, vairot labsajūtu, lai mēs veidotu sabiedrību stiprāku un laimīgāku.”

„Jau kopš festivāla „Ogle” pirmsākumiem vēlamies vairot sabiedrības izpratni par to, cik daudziem no mums nākas saskarties ar dažādām grūtībām, kas ietekmē mūsu emocionālo labsajūtu. Turklāt daudzi no mums, izejot cauri grūtībām, spēj palīdzēt arī apkārtējiem, un tā noteikti ir laba tendence. Šis pavisam noteikti ir sarežģīts laiks ikvienam no mums, tāpēc ignorēt to, kā mēs jūtamies mijiedarbībā ar apkārt notiekošo, nav ilgtermiņa risinājums. Ja neesi sev kādu laiciņu spējis to nodefinēt, aicinām uz festivālu, kur piesātinātajā, divu dienu programmā sev interesējošo spēs atrast teju ik viens,” aicina festivāla organizatore Alise Cepurīte.