Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Šī nedēļa mūzikā paies “Rīgas Ritmu” zīmē

© f64.lv, Ketija Keita Krastiņa

Vieni svētki beigušies, citi tikai sākas: no 29. jūnija līdz 2. jūlijam Rīgā risināsies 22. starptautiskais improvizācijas, džeza un globālās mūzikas festivāls “Rīgas Ritmi”.

Galvenie koncerti - Rīgas Doma dārzā

Festivālā “Rīgas Ritmi” šogad uzstāsies džeza grandu supergrupa “Modern Standards Supergroup” ar Billy Cobham, Randy Brecker un Bill Evans priekšgalā, globālās mūzikas apvienība “Ayom” no Portugāles, amerikāņu dziedātājs Clark Beckham, pašmāju grupa “Very Cool People” ar dziedātāju Paulu Saiju, britu dziedātājs un multiinstrumentālists Xantoné Blacq, kā arī Domo Branch, Valentina Fin, Daniele Mammarelle un daudzi citi augstas klases mākslinieki.

Galvenie festivāla koncerti notiks Rīgas Doma dārzā: 30. jūnijā tur uzstāsies “Modern Standards Supergroup” un “Very Cool People” kopā ar Paulu Saiju, bet 1. jūlijā - Clark Beckham un “Ayom”. Festivāla zvaigznes pasniegs arī publiskas meistarklases Latvijas Radio 1. studijā: 30. jūnijā ar džeza mūzikas studentiem un citiem interesentiem tiksies dziedātājs Clark Beckham, bet 1. jūlijā - grupas “Ayom” līdere Jabu Morales.

Pasaules džeza zvaigznes, kuras iesildīs… mūsējos

Par festivāla “hedlaineriem” īpašs stāsts - pat neticas, ka Rīgā uz vienas skatuves kāps tāda kalibra mākslinieki, kādi zem viena karoga savākušies projektā “Modern Standards Supergroup”. “Diez vai vēl būs iespēja vienā koncertā kopā redzēt Billy Cobham, Randy Brecker, Bill Evans, Linley Marthe un Nils Lan Doky,” to apstiprina arī festivāla mākslinieciskais direktors Māris Briežkalns. “Esam priecīgi, ka šogad festivālā mums būs piecas džeza leģendas uz vienas skatuves. Viņu programmā skanēs jaunie džeza standarti, ko, iespējams, pēc daudziem gadiem skolās atskaņos kā mācību materiālu.”

Par to ne mazāk priecīgi var būt “Very Cool People”, kuri uzstāsies pēc “Modern Standards Supergroup”, tātad var teikt, ka minētās džeza leģendas iesildīs mūsējos - protams, ka iespēju pieminēt šo faktu smaidot nelaida garām arī mūždien dzīvespriecīgais un atraktīvais “VCP” līderis Elvijs Grafcovs. “Ar festivālu “Rīgas Ritmi” mums ir jau sena sadarbība. Uzstājāmies festivālā uzreiz pēc pirmā albuma izdošanas 2009. gadā un joprojām neesam pārspējuši rekordu disku skaitam, ko pārdevām pēc viena koncerta - toreiz tika pārdoti 250 diski un tas mums deva iespēju ierakstīt nākamo albumu. Pandēmijas laikā Māris ierosināja mums uztaisīt kopprogrammu ar Aiju Andrejevu, ko arī prezentējām festivālā, bet tagad programmu “Vudstokas renesanse” spēlējam jau visā Baltijā un rudenī izdosim albumā. Un arī šoreiz - pēc festivāla ierosinājuma būs atkal jauna programma kopā ar Paulu Saiju (albums būs 2023. gadā - aut.). Sanāk, ka jaunas un trakas idejas prezentējam tieši festivālā “Rīgas Ritmi”!” prāto Elvijs.

Plaša programma plašā apkaimē

“Festivāla programmā būs arī jaunie talanti - “Riga Jazz Stage” laureāti Valentina Fin, Paula Saija, Domo Branch. Interesanti, ka Domo Latvijas Radio 1. studijā ierakstīs arī savu pirmo soloalbumu,” stāsta Māris Briežkalns. “Jauna vieta šogad ir “Riga Jazz Lounge”, kas atradīsies viesnīcā “Radisson Blu Latvija”, un kur būs labskanīga, džezīga kluba atmosfēra.” Jāpiebilst, ka tieši šeit ar “AG Trio” un Domo Branch “jam session” trešdien, 29. jūnijā, iesāksies festivāla programma, un tieši šajās telpās festivāls sestdien, 2. jūlijā, arī noslēgsies - ar “AG Trio” kopīgu “džemošanu” ar Filippo Ieraci.

Atsevišķu festivāla “Rīgas Ritmi” sadaļu - “Jersika Stage” skatuvi - kūrēs vinila plašu izdevniecības “Jersika Records” vadītājs Mareks Ameriks. “Prieks, ka jau otro gadu “Jersika Records” būs pārstāvēta festivālā “Rīgas Ritmi” ar savu skatuvi,” viņš uzsver. “Tur uzstāsies gan esošie leibla mākslinieki, gan topošie leibla mākslinieki, gan mūziķi, kuru mūzika mums šķiet saistoša. Koncerti notiks mākslas centrā “Noass”, kas atrodas uz baržas, un AB dambī varēs rasties sajūta par īstu brīvdabas festivālu pļavā pie ūdens.” 30. jūnijā te uzstāsies klavesīniste Ieva Saliete, grupa “Psychosis Amoralis” (lai klausītājus nemulsina nosaukums - tā ir tā pati psihedēliskā džeza grupa “Amorālā psihōze”) un “Domo Branch Trio” (pianists Kristaps Vanadziņš un basģitārists Jānis Rubiks kopā ar amerikāņu bundzinieku Domo Branch), bet 1. jūnijā - modernā elektriskā džeza grupa “Lupa”, britu multiinstrumentālsits Xantone Blacq ar savu kvartetu, kā arī Baltijā vienīgais “Hammond” ērģeļu trio “Atis Andersons Organ Trio”, kuriem nāks klajā arī plate.

Par vienu no galvenajām festivāla māksliniecēm gluži neviļus kļūs jauniņā Paula Saija (starp citu, festivāla vienaudze), kura kopā ar “Very Cool People” ceturtdien Doma dārzā uzstāsies pirms džeza leģendām “Modern Standards Supergroup”. “Mūsu jaunajā koncertprogrammā būs iekļautas iezīmes gan no džeza, gan no fankmūzikas. Koncentrēsimies tieši uz fanka ievirzi un nedaudz varbūt pat popmūziku. Programmā būs dziesmas gan ar maniem, gan kopā ar grupu tapušiem tekstiem angļu un latviešu valodā,” stāsta Paula.