Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Bel Tempo “Pessimismus”

© Publicitātes foto

Indī/elektroniskās mūzikas duets “Bel Tempo” jeb Jūlijs Melngailis un Andis Ansons izdevuši savu debijas minialbumu “Pessimismus”, kas sastāv no pieciem skaņdarbiem (viens gan ir tāds kā intro).

EP dziesma “DeepBluSea” radīta kopā ar Miķeli Putniņu un Londonā dzīvojošo un starptautisku atzinību ieguvušo hiphopa mākslinieci Elīzu Legzdiņu, kura, cia starpā, ir sadarbojusies ar tādiem pasaulē zināmiem vārdiem kā “Rudimental” un Holivudas aktieri Idrisu Elbu. Vairāku dziesmu tapšanā piedalījušies arī Rūdolfs Macats un Elizabete Gaile.

Ar “Pessimismus” duets cenšas atspoguļot laiku, kurā mēs dzīvojam un, kā liecina albuma nosaukums, dziesmas ir pesimistiskas.

“Tās izceļ sabiedrības komunikācijas trūkumus, kā ar atspoguļo satraukumu, kas sabiedrībā ir šķietami audzis pēdējos gados, un pēta šo fenomenu caur indivīda perspektīvu. Šīs sajūtas un tēmas daudziem Latvijā kļuvušas aktuālākas arī saistībā ar pēdējā laika ģeopolitiskajiem notikumiem,” par minialbumu stāsta “Bel Tempo” dziedātājs Jūlijs Melngailis.

“Bel Tempo” pirmsākumi meklējami dziesmu rakstīšanas nometnē “RigaLive”, lai arī tas notika attālināti - producents Andis Ansons dzīvoja un strādāja Rīgā, bet dziedātājs un komponists Jūlijs Melngailis studēja mūzikas kompozīciju Londonā. Savā mūzikā abi ietekmējušies no tādiem māksliniekiem kā Caribou, Jungle, Sampha, Toro y Moi u.c., “apvienojot jutekliskus bītus un analogo sintezatoru skaņas ar maigiem vokāliem un pulsējošiem ģitāras rifiem, kas rada dejojamu un vienlaikus intīmu atmosfēru,” tā viņi tiek pieteikti.

Jāpiebilst, ka “bel tempo” itāļu valodā nozīmē “labs laiks”, kas ir diezgan ironiski, ņemot vērā to, ka mūziķi sāka darbību tādās pilsētās kā Rīga un Londona, kur “labs laiks” ir ļoti reta parādība... Tomēr to var tulkot arī kā “labi pavadīt laiku”, un tieši to “Bel Tempo” arī vēloties sniegt saviem klausītājiem, proti, patvērumu no pelēkām debesīm un peļķēm, no aukstā vēja un īgnām sejām.

PAR. Viegli klausāms darbs, kas neliek mocīties gudros prātojumos par dzīves jēgu un tās dziļāko nozīmi. Ja “Bel Tempo” vēlējušies klausītājiem ļaut labi pavadīt laiku un “sniegt patvērumu no pelēkām debesīm un peļķēm, no aukstā vēja un īgnām sejām”, tad mērķis ir sasniegts. Labākā kompozīcija, protams, ir “DeepBluSea”, aizķer arī “Nobody” un “Don’t”.

PRET. Šādu mūziku tomēr labāk klausīties īpašā klubā un īpašā atmosfērā, bet, ja arī klausīties mājās un datorā, tad tomēr gribētos pilnu programmu nevis tikai piecus skaņdarbus EP versijā.