Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Kaizers “Uz līnijas”

© Publicitātes foto

Latvijas lielākās hiphopa apvienības “Kreisais Krasts” dalībnieks, reperis un bītmeikers Kaizers izdevis savu debijas solo albumu, kura prezentācija notiks 18. jūnijā Tallinas ielas kvartāla “Angārā”. Uz skatuves Kaizeram pievienosies viņa senie repa cīņu biedri, tostarp no apvienībām “Kreisais Krasts” un “Prospekti”, kā arī īpašie viesi.

Līdz šim Kaizers piedalījies dažādos projektos un neskaitāmās sadarbībās ar citiem hiphopa mūziķiem, kā arī nodarbojies ar mūzikas producēšanu un studijas ierakstiem - jau kopš 2005. gada. “15 gadus esmu sevi būvējis hiphopā.

Visu šo laiku klejojis pa mūzikas un dzīves džungļiem un vācis pieredzi, pa ceļam cīnoties ar dēmoniem, savu ego un vājībām, lai beigās uzkāptu kokā un dabūtu to banānu.

Mans mērķis bija attīstīt sevi līdz tādam līmenim, lai pats varu izdarīt visu, kas saistās ar dziesmu radīšanu no a līdz z. Vai esmu ticis pie savas trofejas - būšanas mierā ar sevi -, vēl nezinu, bet ir visas iespējas, lai to izdarītu. Albumā izvedu klausītāju cauri saviem džungļiem, un, iespējams, kāds tur sadzirdēs vietas, kurās ir pabijis pats,” tā Kaizers.

Albumā iekļautas astoņas dziesmas, kas tapušas no 2019. - 2022. gadam, taču, piemēram, “Gribasspēks” un “Uz līnijas” sarakstītas vien nedēļu pirms albuma izdošanas. Albuma ierakstu un pēcapstrādi veicis pats Kaizers. Vāciņa dizainā izmantota atsauce uz “Kreisā Krasta” videoklipu “Simts”, māksliniece - Katrīna Megija Deičmane.

PAR. Ja iesākumā Kaizera lieldarbs šķiet ierindas albums, kam drīzāk varētu likt mīnusu, nevis plus zīmi, tad pēc vairākkārtējas noklausīšanās tas tomēr aizķer. Pirmām kārtām tas sakāms par stilīgo singlu “Lido”, ļoti interesants gabals ir “Gribasspēks”, tomēr apskatnieka favorīte ir dziesma “Waze”. Tekstos noteikti ir vērts ieklausīties, katrs tajos atradīs kaut ko sev piemērotu. “Ko es daru nepareizi / Neviens tā arī man nepateiks / Viens saka - te pa labi / Otrs saka - te pa kreisi / Gāju abos virzienos, bet sanāca atkal greizi / No šīs dienas pārvietošos tikai tā, kā rāda “waze”” (no dziesmas “Waze”) - laba doma! “Kreisais Krasts” - tā ir kvalitāte, to apliecina arī Kaizers.

PRET. Nez, kā hiphopa fani spēj orientēties šajā milzīgajā latviešu repa piedāvājumā… Dziesma “Uz līnijas” absolūti nešķiet veiksmīga izvēle albuma ievadam, ir vēl pa kādam gabalam (“Mans ceļš” un “Plusā”), kuri šķiet šaubīgi, un bez kuriem šajā albumā varētu arī iztikt.