Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Steps “Slikc Sunc”

© Publicitātes foto

Ja e-pastu par kādu jaunu projektu atsūta reperis rolands če, tad ir vērts iepazīties ar tā saturu. Ko tad viņš vēsta? “Viens no spilgtākajiem jaunās paaudzes pašmāju reperiem Steps izdod savu otro studijas albumu “Slikc Sunc”. Albums tapis iepriekšējā pusotra gada laikā, tajā bez Stepa kā viesmākslinieki ir dzirdami lielākie vārdi Latvijas repmūzikā, tai skaitā ansis, Ozols, rolands če, Prusax, xantikvariāts un citi.”

““Slikc Sunc” ir iespēja klausītājam mani iepazīt tuvāk. Haotisks, ar melnu humoru piepildīts ieskats manā iekšējā pasaulē, no bērnības atmiņām līdz pašdestruktīvām ballītēm Rīgas pagrīdes scēnā. Šī ir mana mīlas vēstule un reizē arī grēksūdze “ielu dzīves blakusprodukta” dzīvesstilam, jo pat kaut ko neglītu var pārvērst aizraujošā stāstā,” tā savu jaunāko veikumu komentē pats Steps.

Bet te mūzikas žurnālistes Aigas Leitholdes ieraksts FB: “Reperis Steps patiesībā ir panks un arī iznākušais albums “Slikc Sunc” ir labs mikss starp “punk” un hiphopu. Tas “andergroundīgs” skanējums viesiem - lieliem LVHH vārdiem - iedod nedaudz atšķirīgākas nokrāsas. Steps parāda raksturu. Vispār šis LV hiphopa skatuvei ir bagāts un kvalitatīvs gads. Nav nekādu pustoņu. Ir biezas krāsas, tieša, brutāla runa par notiekošo un robežu pārbīdīšana valodas uztverē, lai mazāk to tabu mums būtu. Bet visam pāri, protams, ballīte.”

Uzziņai. Steps, īstajā vārdā Artūrs Staprēns, kopā ar rolandu če (vēl arī Prusax un xantikvariāts) darbojas latvju repa supergrupā “Banda Banda”, tāpēc nav brīnums, ka viņa lietu bīdīšanu uzņēmies tieši Rolands. Savas muzikālās gaitas Steps esot sācis 2015. gadā kā pankroka (!) izpildītājs, bet plašākai sabiedrībai kļuva pazīstams kā viens no apvienības "New Wavy" dalībniekiem, izraisot plašu rezonansi latvju hiphopa komūnā ar tādiem skaņdarbiem kā “Šajā pusē”, “Tirgo”, “Viņi grib flexot” u.c. 2019. gadā izdevis soloalbumu “Jaunais”, bet vēl “Spotify” apcirkņos redzama virkne viņa singlu un pērn izdotais EP “Dēmonu dienas”.

PAR. Steps ir huligāniskā repa spārna pārstāvis - jau tas vien priecē, jo tieši tādu gribētos dzirdēt hiphopu, skarbu un tiešu kā lode pierē. “Slikc Sunc” ir bez jebkādiem izskaistinājumiem un piedomāšanas pie tā, kā tas - teksts vai bīts - varētu izklausīties no malas, un vai tam nenāksies virsū likt “pīkstuli”, lai to atskaņotu radiostacijās. Ja ne gluži ar albuma pirmo dziesmu (“Nemāku lasīt”), tad jau ar otro gabalu, agresīvo “9līdz5” Steps pārņem savā varā. Viesmūziķi ienes dziesmās savu īpašo skanējumu un rokrakstu, līdz ar to nav jāskatās “setlistē”, lai noskaidrotu, kurš piedalījies dziesmas “Dzīvnieki” ierakstā (skaidrs, ka “automātists” ansis), “Asinis uz kedām” (kareivīgais Prusax) vai “Saullēkts” (Ozols). Pats interesantākais ir albuma tekstuālais vēstījums, kurā it kā nav nekā īpaša - šāda veida reperu grēksūdzes jau ir atklausītas līdz nelabumam, taču Stepam tas padevies gluži kā prozas stāsts. Līdz ar to sēdi, klausies un gaidi tā noslēgumu, kā lasot interesantu kriminālromānu.

PRET. Savas pankroka saknes Steps vēlējies parādīt arī albumā, ierakstot hārdkora stilā ieturēto dziesmu “Slikc Sunc”, ko nu gan nevajadzēja darīt - šis gabals totāli neiederas kopējā albuma stilistiskā, turklāt Steps laikam ir bijis diezgan draņķīgs pankroka izpildītājs... Vai Steps tiešām ir “viens no spilgtākajiem jaunās paaudzes pašmāju reperiem”, kā to piesaka viņa kolēģis rolands če, - to izvērtēt būs katra paša ziņā.