Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Rokfestivāls “Zobens un Lemess” liek trumpī poļus un austriešus

© Publicitātes foto

Šīs nedēļas nogalē visi ceļivedīs uz Bausku, kur 10. – 11. jūnijā pēc gada pārtraukuma atkal norisināsies smagās mūzikas piekritēju (un ne tikai viņu) iecienītais festivāls “Zobens un Lemess”.

Šķindēs zobeni un žvadzēs bruņukrekli

Pēc gada pārtraukuma Bauskas senās pils mūrus atkal sadrebinās smagās mūzikas dārdoņa, savukārt tās pagalmā un apkaimē šķindēs zobeni un žvadzēs bruņukrekli: 10. - 11. jūnijā tur norisināsies smagās mūzikas un vēstures rekonstrukcijas pārzinātāju iecienītais festivāls “Zobens un Lemess”. Šogad festivāla muzikālo daļu iezīmēs arī pasaules slavu jau guvušas metālmūzikas apvienības, piemēram, poļu blekmetāla grandi “Mgła” un austriešu postblekmetāla projekts “Harakiri For The Sky”, savukārt vēsturisko auru nodrošinās vēstures rekonstruktoru klubi no Baltijas valstīm.

“Festivāls jau kopš tā pirmsākumiem tapa ar mērķi vienā pasākumā apvienot aktivitātes, kas Latvijas metālistiem interesē visvairāk - kvalitatīvas smagās mūzikas grupas, kas lielākā vai mazākā mērā ietekmējušās no folkloras un etniskās kultūras elementiem, ar vēstures rekonstruktoru klubu sniegumu gan cīņu paraugdemonstrējumos, gan amatu mācībās. Šogad diemžēl ģeopolitiskās situācijas dēļ mums atkal, visdrīzāk, garām ies secen spēcīgo Ukrainas metāla apvienību “Nokturnal Mortum” un “Khors” uzstāšanās, taču mēs ticam un ceram, ka Ukraina uzvarēs okupantus - Krievijas armiju -, un tā pēc piedzīvotajām šausmām uzplauks vēl spēcīgāka,” pauž festivāla organizatoru pārstāvis Valdis Bērzvads.

Uzstāsies viesi no dažādām valstīm

Par festivāla galvenajām grupām jeb “hedlaineriem”. Poļu blekmetālisti “Mgła” Rīgā jau ir manīti. Šo grupu ieskauj noslēpumainības aura: lai arī uz skatuves viņi ir vairāk nekā divdesmit gadu, grupas mūziķu identitātes slēpšana joprojām ir daļa no viņu performances - maskas, pseidonīmi, neskaidri silueti. “Mgła” mūzika runā pati par sevi - tā ir krāšņa, jaudīga, ar nihilistisku eiforiju un apziņu par pasaules nepastāvību. Diskogrāfijā ir četri studijas albumi, no kuriem pēdējais ar nosaukumu “Age Of Excuse” izdots pirms trim gadiem. Poļi festivālā uzstāsies piektdien.

Savukārt austriešu “Harakiri For The Sky” (viņi spēlēs sestdien) koncerts Latvijā pandēmijas dēļ pēdējos gados tika tik bieži pārcelts un atcelts, ka, iespējams, daudziem droši vien pat piemirsies, vai tas vispār notika. Taču nu beidzot šie postblekmetālisti būs klāt, turklāt īsti laikā, jo pērn klajā nāca grupas labākais albums tās vairāk nekā desmit gadu ilgajā karjerā - “Maere”.

No ārzemniekiem vēl festivālā piedalīsies zviedru vikingmetālisti “Ereb Altor”, kuri festivālā ieradīsies ar savu jauno, 2022. gadā izdoto albumu “Vargtimmen” - pagānu rituālu iedvesmotu episku un melodisku ierakstu labākajās folkmetāla tradīcijās. Industriālāku skanējumu festivālā ienesīs amerikāņu elektroniķi “ESA” (“Electronic Substance Abuse”), kas pirms divdesmit gadiem nolēma metāla ekstrēmo galu apvienot ar industriālās mūzikas elementiem, savukārt norvēģu projekts “Dominanz” drīzāk dara otrādi - blekmetālam pievieno industriālās mūzikas standartus. Festivāla programmu kuplinās arī divi “melodic death metal” projekti no Eiropas - Lietuvas apvienība “Ossasorium” un čehu grupa “Exit”.

“Sanctimony” atgriezīsies pagātnē

Par pašmāju grupām. Šovasar “Zobens un Lemess” piedāvās īpašu izlasi no latvju metālmūzikas skatuves - uzstāsies tādi jau labi zināmi smagās mūzikas projekti kā “death/thrash/groove metal” grupa “Māra”, gotiskā “doom metal” apvienība “Catalepsia”, “folk/doom” projekts “Druun”, dūmmetāla klasiķi “Frailty”, blekmetālisti “Urskumug” un niknie “folk / death” liepājnieki “Ryvendir” (viņi prezentēs arī savu jauno albumu), bet folkmetālu pārstāvēs grupa “Green Novice”. Uzstāsies arī psihedēliskā roka izpildītāji “Elkupe”.

Taču galvenie pašmāju “hedlaineri” būs latviešu “death’n’roll” meistari “Sanctimony”, kuru cienītājiem tiks pasniegta īpaša dāvana - festivālā tiks atskaņota vēsturiskā, aptuveni ceturtdaļgadsimtu senā programma ar “death/pagan metal” kompozīcijām. Jāatgādina, ka 1996. gadā klajā nāca grupas debijas albums “When The Sun Was God” - balstoties uz skaņdarbiem no šī perioda, lielākoties arī tiks spēlēta festivālā “Zobens un Lemess” atrādāmā programma, atzīmējot pirms gada pandēmijas dēļ tā arī nenosvinēto šī albuma 25 gadu jubileju.