RECENZIJA: Ingus Baušķenieks “Mana pasaule”

© Publicitātes foto

“Pret vakaru publicēju savu jauno albumu: Ingus Baušķenieks “Mana Pasaule”. Welc!” - tā savā “FB” profilā 25. maijā ierakstīja Ingus Baušķenieks, un viņa kontā audio izplatīšanas platformā Bandcamp tiešām parādījās jauns albums.

Tieši tik vienkārši. “Mans, šķiet, astotais solo albums. Dažas dziesmas bijušas jau publicētas, bet nu atradušas vietu šajā kopībā. Mūsu gadsimtā ierakstīta, komponēta mūzika. Teksti un dziesmas iedziedātas pēdējos trīs gados,” šāds ir Ingus pieteiktā albuma pavadošais teksts, bet tas arī viss - lūk, jums, deviņas jaunas dziesmas, klausieties nost!

Par to “mans, šķiet, astotais solo albums” - šķiet, ka tā tik tiešām arī ir.

Baušķenieka soloalbumu diskogrāfijā līdz šim bija ierakstīti septiņi lieldarbi - “Mājas dzīve” (1988), “Klusais okeāns” (1990), “Burvju pusdienas” (1995), “Digitālā ziema” (1998), “Viduslaiki” (2003), “Čūska” (2011) un “Sentiment et Melancholie” (2015). Taču kopumā viņa Bandcamp kontā iekļautas jau 39 (!) relīzes. Starp citu, latvju “new wave” un ārtroka pionieri Ingu Baušķenieku ar viņa grupu “Dzeltenie pastnieki” pirms pāris nedēļām nesen varēja redzēt un dzirdēt nemierīgajā festivālā “Nemiers” - Ingum tagad nudien ir tāda glīti kopta bārda kā uz CD vāciņa (ja nu kāds viņu pēdējā laikā nav sastapis…), bet uz skatuves viņš ar saviem “pastniekiem” joprojām jūtas kā zivs ūdenī. Mūziķis ar lielo burtu!

PAR. Šis nav albums, ko var klausīties paralēli citām lietām - ir jāpiesēž, jāuzliek tas atskaņošanas ierīcē, jāklausās un jāpadomā, kas mūsu steidzīgajiem laikiem dažkārt ir ļoti noderīga, lai arī grūti realizējama, nodarbe. Praktiski katrā skaņdarbā var atrast kaut ko interesantu, piemēram, dziesmā “Apgāztā balerīna” uzrunā skaņu eksperimenti un plašais instrumentu pielietojums, “Viņa nedzird manus sapņus” aizrauj ar ekselentajiem ģitāras motīviņiem, “Mana pasaule” pārsteidz ar sempliem, “Īstenība” paliek prātā ar pulsējošo ritmu un mazliet sapņainajiem taustiņiem utt., nu bet dziesma “Nesens pavasaris” ir forša ar to, ka tā vienkārši ir forša dziesma! Latvju elitārākie mūzikas kritiķi par Ingus Baušķenieka jauno albumu sajūsmā sit plaukstas, un šoreiz šajā vērtējumā var viņiem pievienoties.

PRET. Pat negribas šajā darbā meklēt kaut kādus mīnusus. Apskatniekam subjektīvi nekad nav diez ko simpatizējusi Baušķenieka brīžiem nazālā balss un viņa īpatnējie teksta izdziedāšanas paņēmieni (un arī pats teksts), līdz ar to arī ar Ingus mūziku šo rindu autors ir “uz jūs”, taču tā nav mūzikas, bet gan paša tās klausītāja problēma.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.