Osokina Brīvības festivāls uzņem apgriezienus

© Roberts Blaubuks

Šonedēļ iesācies Ukrainai veltītā Osokina Brīvības festivāls, kas ilgs līdz pat 8. jūnijam. Kopumā festivālā piedalīsies vairāk kā 50 mūziķi un aktieri, visi festivāla ieņēmumi tiks ziedoti Ukrainas cilvēku atbalstam.

Šo piektdien, 27. maijā, “Klavieru salonā @152” notiks Georgija Osokina solokoncerts, savukārt sestdien, 28. maijā, festivāls pārcelsies uz Melngalvju namu, kur tiks piedāvāta aktrises Čulpanas Hamatovas un Andreja Osokina poētiskā izrāde.

Nākamie pasākumi - Katrīnas Gupalo, Andreja Osokina un Roberto Meloni koncerts 3. jūnijā “Klavieru salonā @152”, “Dvēseles koncerts” 4. jūnijā Anglikāņu baznīcā, Igo un Katrīnas Gupalo nakts koncerts 5. jūnijā Anglikāņu baznīcā, kā arī festivāla noslēguma koncerts 8. jūnijā “Hanzas peronā”.

Kopumā festivālā piedalīsies vairāk kā 50 mūziķi un aktieri, tostarp Dita Lūriņa, Čulpana Hamatova, Ģirts Krūmiņš, Igo, Georgijs Osokins, Ralfs Eilands, Raimonds Tiguls, Žoržs Siksna, Katrīna Dimanta, Ieva Parša, Iveta Cālīte, Roberto Meloni, Katrīna Gupalo, pats Andrejs Osokins, Fiņķis, Rihards Plešanovs, Gints Smukais, Rihards Lībietis, vīru kopa “Vilki”, grupa “Sub Scriptum”, īpaši festivālam radītais “Brīvības stīgu kvartets”, apvienība “Latvia for Ukraine” ar dziesmu “Resistance” un igauņu un ukraiņu mūziķu kvartets “Estonia for Ukraine”, kas Latvijā uzstāsies pirmo reizi. Ukraiņu mūziķiem un aktieriem festivāla laikā ir iespēja sadarboties ar dažādiem latviešu māksliniekiem un iepazīt Latvijas kultūras dzīvi, un viens no festivāla mērķiem ir dot iespēju ukraiņiem turpināt darboties savā profesijā, lai tā laikā dzimušās sadarbības attīstītu un bagātinātu Latvijas un Eiropas kultūru.

Festivālam veltītajā preses konferencē piedalījās arī Ukrainas vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko, kurš savā uzrunā uzsvēra: “Ukraina šobrīd cīnās ar ļaunumu, kas ir pretrunā ar visu cilvēci. Uzskatu, ka labākais eiropeiskuma paraugs ir tas, ka cilvēki ļoti labos un komfortablos apstākļos spēj rūpēties un uztraukties par citu problēmām. Par šādu paraugvalsti man kļuva Latvija. Es vēlos pateikties Andreja Osokina kungam, viņa radošajai ģimenei un visiem mūziķiem par to, ka - jā, jūs nevarat paņemt ieročus rokās, bet ar savu talantu un daiļradi spējat pievērst sabiedrības uzmanību, kas ir ļoti aktuāli un nepieciešami šajā laikā. Vēlos atgādināt, ka starp Baskova un Kirkorova koncertiem, Krievijas propagandu un Ukrainas pilsētu Buču ir pavisam īss ceļš, tāpēc runāsim par to skaļi un katru dienu, kamēr karš nebeigsies. Mēs uzvarēsim - Ukraina, Latvija un visa civilizētā pasaule!”

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.