Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

“Iron Maiden” Zagrebā iesāk Eiropas koncerttūri un tuvojas “Arēnai Rīga”  

© Publicitātes foto

Jau pēc nedēļas, 2. jūnijā, “Arēnā Rīga” notiks šā gada un varbūt pat pēdējās desmitgades nozīmīgākais “hard & heavy” koncerts Latvijā – uzstāsies britu smagsvari “Iron Maiden”.

Būs uguns šovs, liesmu metēji un Edijs

Savu jau pirms pieciem gadiem uzsākto, bet pēc Ziemeļamerikas un Dienvidamerikas tūres noslēguma 2019. gadā pārtraukto “Legacy Of The Beast” koncerttūri “Iron Maiden” turpina ar Eiropas sēriju - pirmais koncerts tās ietvaros notika svētdien Horvātijas galvaspilsētā Zagrebā. Mūsu fani gaida uguns šovu un liesmu metējus, un tieši to mēs arī viņiem sniegsim,” pirms koncerta intervijā solīja grupas vokālists Brūss Dikinsons, un savu solījumu viņš turēja.

No Viļņas uz Rīgu, Maskavu svītrojot

“Iron Maiden” koncertturneju gan fani, gan mediji novērtē kā ekstravagantāko un vizuāli satriecošāko grupas veikumu tās karjerā. Koncerti iesākas ar “Spitfire” lidmašīnas repliku, kas lido virs skatuves un virzās cauri divu stundu garam teatrālam ceļojumam, kurā nepārtraukti attīstās savstarpēji savienoti skatuves elementi, neiztrūkstošs ir arī grupas talismans Edijs, un tas viss bagātināts ar pirotehniku ​​un specefektiem, tostarp musketēm un liesmu metējiem. “Legacy Of The Beast” tūrē izpārdoti lielākie stadioni, arēnas un festivālu šovi Eiropā un Ziemeļamerikā, Dienvidamerikā un Centrālamerikā. Pēc Zagrebas “Iron Maiden” devās uz Belgradu, pēc tam viņiem ir uzstāšanās Bukarestē (26. maijā), bet nākamo koncertu Kijevā saprotamu iemeslu dēļ nācies atcelt. Pēc tam - Viļņa (31. maijs), tad vēl viens caurums kalendārā Maskavas izskatā (tur koncerts bija plānots 1. jūnijā), bet 2. jūnijā grupa būs Rīgā (ar vācu gotiskā metāla grupu “Lord Of The Lost” iesildītāju statusā). No Latvijas galvaspilsētas “Iron Maiden” dodas uz “Rockfest” somu pilsētiņā Hīvenkē.

Ko viņi spēlēs, ko - nespēlēs?

Lai gan kopš koncertturnejas “Legacy Of The Beast” uzsākšanas 2018. gadā grupa ir izdevusi jaunu albumu, “Iron Maiden” atmetuši domu pilnībā pakļaut jauno tūri 2021. gada septembrī izdotajam albumam “Senjutsu”, un atskaņo tajā plašākai publikai vien trīs jaunākā albuma singlus. Spriežot pēc Zagrebas koncerta “setlistes”, tie izskanēs paši pirmie (ja neskaita motīvus no grupas “UFO” dziesmas “Doctor Doctor”) - “Senjutsu”, “Stratego” un “The Writing On The Wall”. Savukārt pēc tam vaļa tiks dota vecajiem hitiem, klausītājiem (vismaz šo rindu autoram) par lielu prieku uzsvaru liekot uz albumiem “The Number Of The Beast” (1982) un “Piece Of Mind” (1983).

“Revelations”, “Blood Brothers” (no albuma “Brave New World”, 2000), “Sign Of The Cross” (“The X Factor” ievadošais gabals, 1995) un “Flight Of Icarus”, bet tad - klāt “Iron Maiden” Dziesmu svētki! Zagrebā viens pēc otra skanējuši “Fear Of The Dark”, “Hallowed Be Thy Name” un “The Number Of The Beast”, noslēdzot pirmo sadaļu ar dziesmu “Iron Maiden” no britu 1980. gadā izdotā debijas albuma ar šādu pat nosaukumu. Skaidrs, ka tik viegli Dikinsons & Co no skatuves prom netiek, un piedevām viņi ir sagatavojuši eleganto “The Trooper” un nez kāpēc arī deviņminūtīgo “The Clansman” (no albuma “Virtual XI”, 1998), bet pēc tam atgriežas arī ar “Run To The Hill”. It kā pastāv cerības arī uz 1984. gadā izdotā albuma “Powerslave” ievadošo dziesmu “Aces High”, bet tad gan viss - vismaz tā bija Horvātijā. Starp citu, biļetes uz koncertu Rīgā vēl joprojām ir!