Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Arcade Fire “WE”

© Publicitātes foto

Kanādiešu indīroka grupas “Arcade Fire” jaunākais studijas albums jau prognozējami vago dažādu valstu toptabulas, kas nav nekas pārsteidzošs, jo iepriekšējais Vina Batlera & Co lieldarbs “Everything Now” tika izdots pirms pieciem gadiem – fani paguvuši jau sailgoties.

“WE” izdots “Columbia Records” paspārnē, tā autori ir solists, ģitārists un daudzu citu instrumentu pārvaldītājs Vins Batlers, grupas taustiņniece Režīna Šasēna un britu producents Naidžels Godričs. Ieraksti tapuši Ņūorleānā, Elpaso un citur, līdz ilgais mūzikas rakstīšanas process destilēts 40 minūšu ilgā eposā. Albums sadalīts divās daļās: pirmā daļa “I” jeb “es” vēsta par bailēm un vientulību pandēmijas izolācijā, bet otrā daļa “We” jeb “mēs” ir pilna prieka par atkalsatikšanos.

Albums izdots līdz ar pasaules koncertturnejas izziņošanu.

Tā sāksies jūlija beigās ar koncertu Monreālā, bet pēc tam kanādieši pārcelsies uz Britu salām un Rietumeiropu. Mūsu platuma grādiem piemērotākais koncerts laikam varētu būt Varšavā 1. oktobrī. Turnejas posmā Apvienotajā Karalistē kā īpašais viesis piedalīsies Feista, savukārt Ziemeļamerikas posmā grupai pievienosies Beks ar naksnīgu akustisko programmu. Jāatgādina, ka pēc albuma “Everything Now” izdošanas “Arcade Fire” pasaules turnejas laikā viesojās arī Mežaparka Zaļajā estrādē, kas šobrīd liekas gluži neticami, bet grupa te tiešām sabija 2018. gada augustā.

Nedaudz no vēstures. Britu mūzikas žurnāls “NME” grupas debijas albumu “Funeral” (2004) ievietoja starp labākajiem tā gada ierakstiem, “Pitchfork”, “Filter” un citi nominēja to par gada ierakstu. “Arcade Fire” spēlēja izpārdotus koncertus lielākajos stadionos un nozīmīgākajos festivālos, kā arī tika izraudzīti par īru supergrupas “U2” iesildošo apvienību. “Funeral” atnesa grupai pirmo “Grammy” nomināciju kā labākajam alternatīvā roka albumam, tāpat grupa tika nominēta arī trīs “Brit Awards” - kā labākā starptautiskā grupa, par labāko albumu un gada starptautiskā debija. Tikpat vētrainus panākumus piedzīvoja 2007. gadā izdotais “Neon Bible”, ko mūzikas kritiķi raksturoja kā indīroka uzvaras gājienu, vienlaikus atzīmējot barokālas popmūzikas un arī folkroka klātbūtni. Arī šis albums tika nominēts “Grammy” - kategorijā labākais alternatīvās mūzikas albums. Trešais “Arcade Fire” lieldarbs “The Suburbs” (2010) nodrošināja “Grammy” par gada albumu, “Brit Awards” par labāko starptautisko albumu, “Juno Awards” par gada albumu, kā arī “Polaris Music Prize” par labāko kanādiešu albumu. Nākamie studijas ieraksti “Reflektor” (2013) un jau minētais “Everything Now” (2017) bija mazāk veiksmīgi, taču vienalga - bez uzmanības tie nepalika.

Šī gremdēšanās vēsturē bija tādēļ, lai norādītu uz kādu neapstrīdamu faktu - atskaitot debijas albumu, uz kuru industrija vēl nepaguva noreaģēt, visi pārējie “Arcade Fire” albumi bijuši stabila Amerikas Top 3 vērtība (lielākoties tie bijuši pat Nr.1), taču “WE” šajā topā ieņēma tikai sesto vietu un pat dzimtajā Kanādā palika trešais. Nākuši jauni varoņi vai arī albums ir relatīvi vājš? Klausieties paši, Rietumu mūzikas kritiķu šī darba vērtējumā svārstās starp trim un četrām zvaigznēm.

PAR. “WE” pirmām kārtām ir interesants no konceptuālā stāsta viedokļa, bet, ja par muzikālo sadaļu, tad “Arcade Fire” toņos jau iepriekšējā albumā ieskanējās kaut kas no elektropopa - iespējams, daudziem faniem tā šķita teju nodevība, tomēr apskatnieka vērtējumā tas gluži labi papildina grupas skanējumu, kā tas vērojams, piemēram, albuma ievadošajā dziesmā “Age Of Anxiety I”. Stadionos ļoti efektīgi skanēs “The Lightning II” (spriežot pēc “Spotify” datiem, tā domā arī citi - šai dziesmai ir jau vairāk nekā seši miljoni klausījumu), kā iespaidīga noteikti ir jāatzīmē arī dziesma “Unconditional II (Race And Religion)”, kuras ierakstā piedalījies pat tāds meistars kā Pīters Geibriels.

PRET. Albuma pirmā daļa ir diezgan nomācoša - lai gan konceptuāli tā tas bija arī paredzēts, tā uzliek savu noskaņojuma pelēcības zīmogu arī visam darbam kopumā. Atkal ir folkroka motīvi, šoreiz vairāk nekā iepriekš, kas ir diezgan traucējuši; parādās arī dažādi citādi nevajadzīgi elementi; ir vairākas gluži vienkārši neinteresantas dziesmas utt. - ja īsumā, tad kaut kas te īsti lāgā tomēr nav.