RECENZIJA: Rammstein “Zeit”

© Publicitātes foto

Pašās aprīļa beigās klajā nāca vācu supergrupas “Rammstein” jaunākais darbs – pēc skaita astotais šo Berlīnes mūziķu studijas disks.

Skaidrs, ka “Zeit” uzreiz ieņēma tam pienākošos vietu dažādu valstu topu augšgalos, lai gan jāatzīst, ka no šī viedokļa tas tomēr tika uzņemts mazliet vēsāk par tā priekšteci, 2019. gadā izdoto albumu bez nosaukuma, kas nonāca 14 valstu topu spicēs. Pandēmijas dēļ grupas pēdējā, pilnībā izpārdotā stadionu turneja bija jāatliek, taču nav ļaunuma bez labuma - šo laiku “Rammstein” varēja izmantot, lai strādātu pie jaunā skaņu materiāla. Tā nu Tils Lindemans (vokāls), Pols Landers (ģitāra), Ričards Z. Kruspe (ģitāra), Kristiāns Lorencs jeb Fleiks (taustiņi), Olivers Rīdels (basģitāra) un Kristofs Šneiders (bungas) divus gadus darbojušies pie jaunā albuma, kas rezultējies ar 11 dziesmām, no kurām mūzikas straumēšanas vietnēs popularitāti jau ieguvuši singli “Zeit” un “Zick Zack”.

Arī šoreiz grupa sadarbojusies ar Berlīnes producentu Olsenu Involtīni, bet “Zeit” ierakstīts “La Fabrique Studios”, kas atrodas Sentremī provincē Francijā.

Jauno darbu plānots atrādīt arī vērienīgā turnejā pa Eiropu un Ziemeļameriku, kas sāksies 15. un 16. maijā Prāgā. No latvju mūzikas fanus interesējošajiem “Rammstein” koncertu datumiem potenciāli pievilcīgākie varētu būt divi - 16. jūlijs Varšava un, protams, 20. jūlijs Tallina.

PAR. Rietumu mūzikas kritiķi (“NME”, “Metal Hammer”, “Kerrang!”) savā vērtējumā bijuši apbrīnojami vienoti, apbalvojot “Zeit” ar četrām zvaigznēm no piecām, kam varētu piekrist. Kādā no šīm recenzijām lasīts tēlains apzīmējums, kas šis albums ir “lēns un visu izdedzinošs skaistums ar dzelžaini industriālu spēku”, un arī tam varētu piekrist - “Rammstein” var būt tikai labs vai ļoti labs, citādāks tas nemēdz būt. No albumā iekļautā skaņu materiāla pirmām kārtām gribētos izcelt eleganto “Zick Zack”, kam konkurenci var sastādīt tekstuāli interesantais “Angst”, spridzīgais “OK”, himniskais “Schwarz” un smagnējais “Dicke Titten”.

PRET. Neceļas roka saukt “Zeit” par vājāko albumu “Rammstein” grupas vēsturē vēsturē, taču… Jaunais garadarbs nepiedāvā ne “Du riechst so gut” jauneklīgumu, ne “Du hast” dzelžaino nolemtību, ne “Links 2 3 4” kareivīgumu vai “Mutter” vērienīgumu, ne “Amerika” vai “Moscow” industriālā rokenrola aktualitāti, ne “Benzin” vai “Mann gegen mann” eksplozivitāti, ne “Pussy” draiskumu, ne “Deutschland” vai “Radio” līdzīgus gabalus - respektīvi, tas nepiedāvā neko tādu, ar ko var asociēt jebkuru no “Rammstein” iepriekšējiem albumiem. Jā, tas piedāvā daudz ko citu, tomēr vidējais jaunā albuma rādītājs ir tituldziesma “Zeit” - nopietns un apcerīgs gabals, kura pilnīgākai izprašanai ir vajadzīgas arī labas vācu valodas zināšanas. Bet tādu te ir vairumā.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.