RECENZIJA: Weezer “SZNZ: Spring”

© Publicitātes foto

Nu nē, tas taču nevar būt, vai tiešām atkal jauns “Weezer” studijas albums, nupat taču viens vai pat divi jau bija?!

Kaut kas līdzīgs - šoreiz tas ir EP ar septiņām jaunām dziesmām. Pēdējos gados “Weezer” veikuši nopietnu triecienu pa savu fanu ietaupījumu cūciņām, jo jauni albumi viņiem dzimst kā trušiem. Kopumā šī amerikāņu rokgrupa ir izdevusi 15 studijas albumus un septiņus EP. Iepriekšējais pilnais studijnieks “Van Weezer” tika izdots 2021. gada maijā, tā priekštecis “OK Human” - tā paša gada janvārī, un arī 2019. gadā “Weezer” izšāva albumu dupletu.

Līdz šim klausītāji nekādus iebildumus pret šādu ražīgumu nav cēluši, un gandrīz visi grupas diski (izņemot “OK Human”) gozējušies “Billboard” topa pirmajā divdesmitniekā vai tā tiešā tuvumā - paši veiksmīgākie bijuši Top 3 produkti “Meladroit” (2002) un “Make Believe” (2005).

Kas attiecas uz jauno izdevumu “Spring”, tad šoreiz “Weezer” iecerējuši veselu nminialbumu sēriju “SZNZ”, kas būs veltīta visiem gadalaikiem. Pirmais, kā jau to vēsta šī EP nosaukums, ir pavasara albums, un arī pārējiem gadalaikiem jau ir piešķirti konkrēti izdošanas datumi: “SZNZ: Summer” nāks klajā 20. jūnijā, “SZNZ: Autumn” - 22. septembrī, bet “SZNZ: Winter” - 21. decembrī. No pavasara izdevuma iepriekš tīmeklī jau manīts singls “A Little Bit Of Love”, savukārt “Opening Night” ir pieminēšanas vērta kaut vai tāpēc, ka tajā ietilpināts fragments no Antonio Vivaldi “Gadalaiku” ciklā iekļautā skaņdarba “Pavasaris” - nebūtu slikti, ja arī savos pārējos izdevumos “Weezer” pieturētos pie šādas pat shēmas.

PAR. Neskatoties uz EP formātu un līdz ar to tā relatīvo šī izdevuma īsumu (20 minūtes), tas tomēr dod visai pilnīgu ieskatu “Weezer” pašreizējā daiļradē, bet tas bija svarīgs no tā aspekta, ka ar saviem pēdējiem darbiem amerikāņi savus cienītājus jau bija paguvuši nobiedēt - baroka pops (“OK Human”) un atsauces uz 70. - 80. gadu rokmūziku (“Van Weezer”) galīgi nav tas, ko klausītāji vēlas dzirdēt no “Weezer”. Jaunajā albumā viss ir labākajā kārtībā, un daži Rietumu mūzikas kritiķi ar atvieglojumu tieši to arī uzsvēruši - “Weezer” atgriezušies pie sava sākotnējā skanējuma. Vēl atzīmēta veiksmīgā formāta izvēle, jo skaņu materiāla vienam singlam bijis par daudz, pilnais albums būtu nogurdinājis, bet lakoniskais EP ir veiksmīgs kompromiss. Izcelt varētu melodisko dziesmu “The Garden Of Eden”, bet “The Sound Of Drums” labi iederētos trokšņainā vakarā kādā īru “pabā”.

PRET. Kopumā “Weezer” no mūzikas kritiķiem ir pamatīgi norāvušies - 63 punkti no 100 “Metacritic” rangā ir teju vai iznīcinošs rādītājs. Dominējošais šādā vērtējumā ir viedoklis, ko īsumā varētu formulēt ar “eu, veči, nu cik var?!”. Jau gadiem vidēja līmeņa dziesmiņas atspēlētas vidējā līmenī, turklāt arī pēdējo laiku eksperimenti “Weezer” labumā nenāk - viņiem tā arī laikam “nepieleca”, ka baroka pops viņu izpildījumā nevienam nav vajadzīgs, tāpēc kaut ko no šāda stila elementiem mēģināts iebāzt vismaz dziesmā “Opening Night”, bet citur parādās kaut kas no folkroka. Savukārt dziesma “Angels Of Vacation” iesākas ar “aleluja” dziedājumiem - eu, jūs to nopietni?!

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.