RECENZIJA: Pirmais Kurss “El Printer”

© Publicitātes foto

Pievērst sev uzmanību mūziķiem nav nemaz tik vienkārši, un pašmāju humorroka grupa “Pirmais Kurss” atradusi tam visai interesantu veidu – izdodot EP jeb minialbumu ar četrām dziesmām.

Pielabosim, vismaz pēc pašu teiktā - trīsarpus, jo minūti garo “El Printer” ar tekstu “no toner, no paper, no printer” laikam tiešām nevar ieskaitīt kā pilnvērtīgu skaņdarbu. Lai gan šis mazalbums izdots marta otrajā pusē, tas tiks prezentēts tikai tagad, ar koncertu šo trešdien, 20. aprīlī, klubā “Piens”.

“Nu tad beidzot arī mums ir skaidrs, kas ir EP. Mums kā grupai bija interese noskaidrot, kas ir tie EP, ko citas grupas izdod. Mums iznāk tikai singli vai albumi, tāpēc lēcām piedzīvojumā, lai saprastu, kas ir EP un kā to ierakstīt. Izrādās, tā pirmsākumi meklējami senajā Meksikā, tāpēc arī EP dziesmu tēmas uzreiz bija skaidras. Galvenie mūsu dziesmu influenceri - kaktuss, sombrero un pa karstam Karlos Santana ģitāras solo,” šim izdevumam intrigas ogles pieber “Pirmā Kursa” taustiņnieks Kārlis Zemītis.

Lai stiprinātu šī vēstījuma patiesumu (tas ir, turpinātu “laist muļķi” tālāk), attiecīgi izvēlēti arī dziesmu nosaukumi - “Los Atkritums”, “Como Spiediens”, “No Peso” un “El Printer”. Minialbuma skanējums esot radies, atceroties grupas muzikālos pirmsākumus, savā esencē viegls un nepiespiests. “Tapšanas gaitā uzticējāmies pašu sajūtām un pārāk neierobežojām radīšanas procesu ar liekiem uzdevumiem, līdz ar to muzikālais materiāls tapa ātri un viegli. Tas ir tīrs kā svaiga gaisa malks netīrā istabā, skanīgs kā pēdējie divi eiro tavā makā un ciets kā spiediens,” stāsta ģitārists Dāvis Mazurenko.

Jāatgādina, ka “Pirmā Kursa” kontā ir jau divi albumi - “Problēmas” (2020) un “Interkurss” (2021). Sastāvs: Francis Upaciers (ģitāra, vokāls), Kārlis Zemītis (taustiņi, bass, vokāls), Dāvis Mazurenko (ģitāra, vokāls), Aleksandrs Okonovs (taustiņi, vokāls) un Valdis Avotiņš (bungas, vokāls). Diezgan īsā laikā grupa ir ieguvusi itin plašu un noturīgu fanu pulku, līdz ar to nav jāšaubās, ka koncerts “Pienā” (un pēc tam arī pārējie) būs plaši apmeklēts.

PAR. “Pirmais Kurss” turpina kursu, kuru nosprauda ar savu superhitu “Krūtis” - šajā minialbumā līdzīga ir ārkārtīgi nopietnā dziesma “Como Spiediens” ar svarīgiem apcerējumiem par to, ko kāds jūt, redzot dzidras acis, mirdzošas lūpas un slaidas kājas, konstatējot un rezumējot, ka tas raisa spiedienu biksēs. “Los Atkritums” liek priekšā aizdomāties par zaļo dzīvesveidu, beigu galā secinot, ka “vienīgais atkritums šeit esmu tikai es”, jo pat sauja ar veciem pelmeņiem taču var būt noderīga - palikt ciemiņiem. Bet “No Peso” - šo melodisko dziesmiņu varētu droši piedāvāt radiostacijām, te pat teksts dīvainā kārtā atbilst visiem pieklājības standartiem.

PRET. Skaidrs, ka šis EP tapis tikai tāpēc, lai būtu kāds iemesls uzprasīties uz papildu publicitāti briestošajam koncertam un vēl kādiem citiem pasākumiem, tāpēc nevajadzētu šo ierakstu uztvert un vērtēt pārlieku nopietni.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.