RECENZIJA: Mattergy “Primordial Wrath”

© Publicitātes foto

Diezgan straujos tempos pie sava debijas albuma tikusi pašmāju progresīvā metāla grupa “Mattergy”, kas piedāvā septiņas dziesmas, kuras raksturo gan melodiska, gan progresīva (gan matemātiska) smagās mūzikas stilistika.

Kompozīciju pamatā ir stāsts par cilvēces esības meklējumiem un dvēseles attīstības procesu. Pašrocīgi izdotais albums tapis sadarbībā ar zviedru skaņu režisoru Fredriku Erlingsonu.

Grupu “Mattergy” izveidoja mūziķi Aigars Aress Māls, kurš pieredzi uzkrājis grupā “Enhet”, un Ivars Kalniņš, kurš darbojies “Bruit Monkey” un “The Mascaron”.

Uzsākot mūzikas rakstīšanu, grupai pievienojās arī Latvijas džeza skatuvē pazīstamais bundzinieks Andris Buiķis (viņš spēlē arī grupā “Very Cool People” un vēl vairākos citos sastāvos), basģitārists Ilvars Vītoliņš, kā arī brits Tobiass Sarra - avangarda un folkmūzikas vokālists, kurš līdz šim savā karjerā bija galvenokārt darbojies kā solo mākslinieks.

Grupas nosaukums “Mattergy” ir sinonīms sinerģijas fenomenam. “Tas ir saliktenis no vārdiem “matter” un “energy” - vēlamies parādīt matērijas un enerģijas savstarpējo neatdalāmību un mūžīgo mijiedarbību no viena stāvokļa otrā,” pauž grupa.

““Primordial Wrath ir mūsu debija, ar ko vēlamies klausītājiem sniegt aizraujošu un muzikāli bagātu pieredzi. Katra dziesma ir stāsts, kurā ir dažādas dimensijas, kas dod klausītājam iespēju atrast sev no tām rezonējošākās. Visas kompozīcijas caurstrāvo dažādu dvēseles stāvokļu izdzīvošana,” tā Aigars Aress Māls.

Jāpiebilst, ka pavisam drīz “Mattergy” būs iespējams redzēt un dzirdēt albuma prezentācijas koncertos klātienē - 15. aprīlī Cēsu “Fonoklubā” un 16. aprīlī Rīgas “Republikā”.

PAR. “Mattergy” ir grupa ar savdabīgu rokrakstu, kurai līdziniekus latvju smagajā mūzikā piemeklēt ir neiespējami. Labi nostrādātas kompozīcijas, labi iespēlēts, viss pārdomāti un profesionāli. Šo pat nevarētu dēvēt par progresīvo roku - tas ir progresīvā roka atzars ar uz vēl progresīvāku roku ar spēcīgu metālievirzi. Ieteicamākie skaņdarbi - ”Turbulence Unknown” un “Lack Of Water”.

PRET. Smagnējas un asas metāla ģitāras ar virpuļojošām to solopartijām un taustiņiem gluži vai “ELP” stilā, slānošas bungas un melodiski liriskie apcerējumi, “tīrs” vokāls un zarnu drebinošs ritms - tas viss iet kopā kā ievārījums ar sāli vai marinēta siļķe ar cukuru... Pārāk daudz visa kā, bez stilistiski vienojoša mugurkaula. Metālisti par šo materiālu raustīs plecus, bet progresīvās mūzikas piekritējiem “Mattergy” būs par smagu.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.