Franču “Modigliani Quartet” sestdien atklās Pētera Vaska mūzikas aprīli

© Jķrome-Bonnet

Šo sestdien, 16. aprīlī, Koncertzālē “Cēsis” izskanēs festivāla “Pētera Vaska mūzikas aprīlis” atklāšanas koncerts. Komponista dzimšanas dienā, esot klāt pašam jubilāram, viņa Sesto stīgu kvartetu atskaņos viens no šobrīd pasaulē atzītākajiem ansambļiem – “Modigliani Quartet” no Francijas.

Festivāla atklāšanas programmā iekļautais Pētera Vaska Sestais stīgu kvartets pirmatskaņojumu piedzīvoja 2020. gada rudenī “Artemis Quartet” izpildījumā, bet šoreiz skanēs “Modigliani Quartet” lasījumā. Pasūtīts, atzīmējot Ludviga van Bēthovena 250. jubileju, skaņdarbs ir kā autobiogrāfisks komponista atskats uz dzīvē pieredzēto. Tā četras daļas vēsta par atvadīšanos, atskatīšanos, aiziešanu un satikšanos - arī ar paša Bēthovena pārpasaulīgo mūziku.

“Pēterim Vaskam ir pašam sava neatkārtojama balss - viņa jūtīgums un spēja radīt jaunu, unikālu pasauli ir īsta dāvana gan māksliniekiem, gan klausītājiem. Sestais stīgu kvartets ir īpašs, jo tas citē Bēthovena Opusa Nr. 132 trešo daļu. Mijoties ar šiem debešķīgajiem citātiem, Vaska mūzikas iekšējā spriedze piešķir skaņdarbam neticamu dziļumu. Tas ir darbs, kas sniedzas tālāk par tīri muzikālu refleksiju ‒ tas aicina mūs pievērsties pārdomām par savas eksistences jēgu un vietu, ko mēs ieņemam lielajās universa norisēs,” par Pētera Vaska skaņdarbu saka “Modigliani Quartet” mūziķi.

Vēl franču mūziķi Cēsīs atskaņos Franča Šūberta pēdējo - Piecpadsmito stīgu kvartetu, kurš atklāj komponista meistarību, vēstījumu un idejas, kas nebeidz iedvesmot līdz pat šodienai. Šī gada janvārī “Modigliani Quartet” izdevis savu jaunāko mūzikas albumu sēriju, kurā ieskaņoti visi lielā dziesminieka un liriķa Šūberta stīgu kvarteti.

“Pētera Vaska mūzikas aprīļa” atklāšanu 16. aprīlī iezīmēs arī kāds vizuālās mākslas notikums - pirms koncerta Mākslas galerijā tiks atklāta gleznotājas Vijas Zariņas izstāde “Ainavas kods”. Tajā būs skatāmi jaunākie, pagājušā gada izskaņā un šī gada sākumā tapušie Vijas Zariņas darbi, kas atklāj mežu, pļavu un lauku ainavisko burvību.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.