RECENZIJA: Red Hot Chili Peppers “Unlimited Love”

© Publicitātes foto

Šā mēneša pirmajā dienā pie klausītājiem nonāca leģendārās amerikāņu rokgrupas “Red Hot Chili Peppers” divpadsmitais studijas albums, kam par godu tika publiskots arī jaunākā singla “These Are The Ways” video.

“Unlimited Love” ir zīmīgu atkal apvienošanos albums: pirmkārt, īpašs notikums ir harizmātiskā ģitārista Džona Fruščantes (John Frusciante) atgriešanās grupas darbībā un albuma ierakstā, kas pārrāvās 2006. gadā; otrkārt, producents ir ilggadējais grupas draugs Riks Rubins (Rick Rubin), ar kuru iepriekš radošā sadarbība rezultējusies tādos albumos kā “Blood Sugar Sex Magik” (1991), “Californication” (1999), “By The Way” (2002) un “Stadium Arcadium” (2006).

“Mūsu vienīgais mērķis ir pazust mūzikā. Mēs (Džons, Entonijs, Čeds un Flī) esam pavadījuši tūkstošiem stundu gan kopā, gan atsevišķi, lai izveidotu labāko albumu, kādu esam radījuši. Esam sasodīti pateicīgi par iespēju visiem būt kopā vienā telpā un atkal strādāt, kļūstot labākiem. Tika pavadītas dienas, nedēļas un mēneši, klausoties vienam otrā, komponējot un brīvā noskaņā “džemojot”. Mūs ieskāva skaņas, ritms, vibrācijas, vārdi un melodijas. Ikviena albuma dziesma ir mūsu atspoguļojums, mūsu visuma skatījums. Ceram, ka jums patiks,” savu vēstījumu klausītājiem nodod grupa. Iepriekšējais RHCP studijas albums “The Getaway” tika izdots pirms sešiem gadiem.

Šovasar “RHCP” dosies pasaules koncerttūrē, kur viņiem epizodiski pievienosies arī dažādi viesmūziķi, tostarp Anderson.Paak & “The Free Nationals”, A$AP Rocky, Beck, HAIM, St. Vincent. “The Strokes”, King Princess un Thundercat. Pavirši uzmetot aci tūres kalendāram, no ierindas latvju mūzikas cienītāja viedokļa mums pievilcīgākie datumi varētu būt 12. jūnijs, kad grupa uzstāsies Bratislavas “Lovestream Festival”, un 15. jūnija koncerts Budapeštā, Ferenca Puškāša stadionā.

PAR. Katrā RHCP albumā ir dziesmas, kas liek atkal un atkal tomēr atgriezties pie šīs grupas daiļrades jaunāko sasniegumu klausīšanās, ja pat tā kaut kādā mērā iepriekš radījusi vilšanos. Jaunajā albumā šādas dziesmas ir roķīgā “Black Summer” un stilīgā “These Are The Ways”, derēs arī “One Way Traffic”, tāpat jāieskaita arī liriski skaisto “Not The One”, bet fani atzīmē “piparīgi” tipisko “Poster Child”. Fruščante tomēr ir neaizstājams, tāpēc priecē viņa atgriešanās. Un arī Flī ir neaizstājams, tāpēc priecē, ka viņš nekur nav aizgājis. Kopumā - faniem šim albumam vajadzētu patikt.

PRET. RHCP nobēruši klausītāju priekšā veselu pārpilnības maisu ar dziesmām - jaunajā albumā ir 17 skaņdarbi (kopumā 1 h 13 min.), un brīžiem liekas, ka producenta vēstījums ir bijis līdzīgs kā “humpalu” veikalā, tas ir, “izvēlieties paši, kas jums te tīk” vai “gan jau kaut kas no tā visa jums derēs”. Pārāk daudz neko neizsakošu vai pat kaitinošu gabalu. Piemēram, “Aquatic Mouth Dance”, kurā sabāzts vesels pūšamo instrumentu mistrojums, “She’s A Lover” ar patizlo piedziedājumu, arī totāli neizprotamā “White Braids & Pillow Chair” utt. - līdzīgu gadījumu te nav mazums.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.