RECENZIJA: Michael Buble “Higher”

© Publicitātes foto

Romantiskā dziedoņa Maikla Bublē jaunais albums pagājušajā nedēļā pie klausītājiem nonāca visai savdabīgā veidā: fani visā pasaulē tika aicināti pieslēgties kanādieša “YouTube” kanālam, bet Lielbritānijas kompānijā “Sent Into Space” īpaši uzbūvēta ierīce deva startu albuma tituldziesmas video pirmizrādei.

“Sapnis piepildījies. Lielais izplatījums mani vienmēr ir fascinējis. Viens no Amerikas talantīgākajiem režisoriem Dereks Hjū ir izveidojis dziesmas video. Un man ir sajūta, ka esmu ierakstījis labāko albumu savā karjerā, un likās īpaši piemēroti izrādīt video no augstākās iespējamās vietas,” stāstīja Bublē.

Kā tas izskatījās, atvainojiet, paskatīties nesanāca, taču nav šaubu, ka mūzikas topos “Higher” pacelsies prognozējamos augstumos - pēdējie seši Bublē studijas albumi bija Amerikas un arī Apvienotās Karalistes Top 3. “Higher” ir pirmais dziedātāja studijas ieraksts, kas tiek izdots pēdējo triju gadu laikā pēc veiksmīgi izpārdotas divu gadu ilgušās koncertturnejas “An Evening With Michael Bublé Tour” un jubilejas Ziemassvētku albuma (tas bija 2021. gada nogalē), bet iepriekšējais studijas albums “Love” datējams ar 2018. gada novembri.

Jaunajā albumā atrodamas vairākas pazīstamu gabalu kaverversijas, piemēram, kantri klasiķa Villija Nelsona dziesma “Crazy” (ar paša autora piedalīšanos), tāpat arī versija Pola Makartnija dziesmai “My Valentine”, ko producējis pats Makartnijs, Boba Dilana klasika “Make You Feel My Love”, džezmeņa Djūka Elingtona “Don’t Get Around Much Anymore”, soulmūziķa Sema Kūka “Bring It On Home To Me”, arī uz kādā Čārlija Čaplina filmā iekļautās instrumentālās tēmas bāzētā “Smile” u.c. Kopumā albumā ir “velna ducis” skaņdarbu, no kuriem tikai trīs vai četrus varētu saukt par paša Bublē oriģināldarbiem (tas ir, tādiem, pie kuru sacerēšanas viņš kaut vai pielicis roku) - nav diez ko daudz…

PAR. Izrādās, ka var arī tā: izdod albumu ar Ziemassvētku melodijām un topos pirmā vieta, izdod albumu ar kaverversiju čupu, pasludini to par “labāko albumu savā karjerā” un pirmā vieta utt. - pareizi ir, kam gan lieki sevi nopūlēt?! Bublē fani noteikti šo albumu sauks par skaistu un romantisku, un šādam vērtējumam par labu kalpos vairākas melodijas, pirmām kārtām jau minētās “My Valentine” un “Make You Feel My Love”, droši vien tur pat ieskaitāma arī “Bring It On Home To Me” un vēl vairāki gabali. Arī pašam Bublē sanākušas veiksmīgas popdziesmiņas - “I’ll Never Not Love You” un “Higher”, tas pats sakāms par “Baby I’ll Wait”.

PRET. Pat negribas iedziļināties, ko Maikla Bublē komanda ar šo te visu gribēju teikt - tāds savārstījums vēl nav dzirdēts… Iespējams, Bublē tiek virzīts uz 21. gadsimta Frenka Sinatras troni, iespējams, ka šeit galvenie ir citi apsvērumi, taču paša Bublē gabali no pazīstamo hitu kaverversijām atšķiras kā diena no nakts (vai otrādi), putns no zivs, automašīna no zirga utt. - izvēlieties paši sev tīkamāko salīdzinājumu. Nu nē, Maikls Bublē pilnīgi noteikti nebūs apskatnieka sarakstā, kas hipotētiski varētu saukties “Varbūt kādreiz paklausīties”…

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.