RECENZIJA: Confess “Revenge At All Costs”

© Publicitātes foto

Izrādās, ka metālmūzikas spēlēšana dažās valstīs var būt bīstama, nosodāma un pat nelikumīga.

Piemēram, Irānā, kas ir trešmetāla grupas “Confess” pieraksta vieta. Šī grupa izveidota 2010. gadā Teherānā, tās kodols ir vokālists/ģitārists Nikans Hosravi un basists Arašs Ilhani. Par saviem ietekmes avotiem mūziķi sauc tādus pasaules grandus kā “Slayer”, “Slipknot”, “Chimaira”, “Lamb Of God” un “Trivium”. Grupas diskogrāfijā ir trīs studijas albumi - “Beginning Of Dominion” (2012), “In Pursuit Of Dreams” (2018) un “Revenge At All Costs” (2022).

Pārsteidzošs viņu sakarā ir viss - sākot no tā, kā islamticīgajā Irānā var vispār iedomāties spēlēt “Sepultura” līdzīgu mūziku, beidzot ar to, kā šie vīri joprojām ir dzīvi.

Pēdējais nav pārspīlējums, jo abi Irānā savas spēlētās mūzikas dēļ 2015. gada novembrī tika arestēti. Viņiem tika uzrādīta apsūdzība par “sātaniskas mūzikas rakstīšanu un uzstāšanos ārvalstu radiostacijās” - nekāds brīnums, ja ņem vērā to, ka “Confess” dziesmās pauda antireliģiskus un pret valdību vērstus uzskatus. Hosravi un Ilhani tika brīvībā, iemaksājot 30 000 dolāru lielu drošības naudu (katram), pēc tam kaut kā abiem izdevās aizmukt uz Turciju, bet no turienes pārcelties uz Norvēģiju, kur viņi pieprasīja politisko patvērumu (un to arī saņēma). Abus tiesāja jau neklātienē. Apsūdzības tika balstītas uz islāma zaimošanu un mūziķiem draudēja pat nāvessods, tomēr beigu galā sods tika noteikts 14,5 gadi cietumā un… 74 pletnes cirtieni. Abi irāņi šobrīd dzīvo Norvēģijā, turpinot arī muzicēt. Lai varētu ierakstīt albumu un koncertēt, “Confess” rindās piesaistīti trīs vietējie mūziķi - Stefens Normarks (ģitāra), Edvards Sundkvists (bass) un Rodžers Tunheims Jakobsens (bungas). Mierā abi nav likušies, un irāņu valdošajām aprindām joprojām ir kā skabarga pēcpusē - to apliecina kaut vai jaunajā albumā iekļautās dziesmas “EVIN” un “Army Of Pigs!”.

PAR. Dažkārt pietiek tikai ar vienu ļoti labu dziesmu, lai būtu vērts paslavēt visu albumu, un “Revenge At All Costs” šajā sakarā šāda viena dziesma ir - jau minētā “Army Of Pigs!”. Albumā ir arī vēl daži atzīmējami gabali, piemēram, “I Speak Hate”. Vai nu tas ir piesaistīto norvēģu nopelns vai arī paši irāņi ir tik muzikāli sparīgi, taču albums skan pēc pašiem augstākajiem Rietumu trešmetāla standartiem.

PRET. Distancējoties no grupas eksotiskās izcelsmes un šo albumu izglītošanas nolūkos vienreiz noklausoties, daudz iemeslu piespiest sevi klausīties to vēl arī otrreiz nepaliek - parasts, ierindas smagmūzikas darbs, kurā ir diezgan maz, pie kā piesiet sirdi.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.