RECENZIJA: Eddie Vedder “Earthling”

© Publicitātes foto

Pirms pāris gadiem klajā nāca leģendārās Sietlas viļņa rokgrupas “Pearl Jam” studijas albums (tas saucās “Gigaton”), taču izrādās, ka amerikāņu grandža un alternatīvā roka celmlaužu vokālistam Edijam Vēderam vēl palicis kaut kas nepateikts.

Tas nu klausāms viņa soloalbumā, kas Vēdera karjerā pēc skaita ir trešais (ja pieskaita pērn izdoto soundtreku Šona Penna filmai “Flag Day”, tad ceturtais) - tā priekštecis “Ukulele Songs” tika izdots 2011. gadā, taču tam bija pavisam cits koncepts. Kopumā 13 skaņdarbi, katrs ar savu raksturu un noskaņu, kuros Vēders vēsta par mīlestību, piedošanu un zaudējuma sāpēm. Piemēram, dziesmā “Brother The Cloud” tiek vēstīts par paša tuvākā cilvēka zaudējumu, un daudzi izvirzījuši hipotēzi, ka runa ir par mūziķa tuvu draugu Krisu Kornelu. “Albums ir strukturēts kā savas paaudzes koncerts, kura beigās iznāk īpašie viesi - Stīvijs [Vonders], tad Eltons [Džons], tad mums ir pašiem sava “Mrs. Mills” dziesma ar Ringo [Stāru]. Un kā pēdējais īpašais viesis ir mans tēvs, kuru patiesībā es nemaz nepazinu.”

Par Stīviju, Eltonu un Ringo teiktais atbilst patiesībai - minētie slavenie vīri tiešām piedalījušies šīs albuma ierakstā, katrs piedaloties vienā dziesmā.

Albuma producents ir Endrjū Votss, kurš strādājis kopā arī ar tādiem “stāriem” kā Oziju Osbornu un reperi Post Malone, un kurš šajā ierakstā iespēlējis arī virkni instrumentu. Pārējie divi vaļi, uz kuru prasmēm instrumentālā ziņā turas šis albums, ir ģitārists un daudzu citu “stroķu” pārvaldītājs Džošs Klinghofers, kurš aizvietoja Džonu Fruščianti grupā “Red Hot Chilli Peppers”, kā arī šis pat grupas bundzinieks Čads Smits.

PAR. Klausītāji un arī mūzikas kritiķi kopumā ļoti pozitīvi uztvēruši šo albumu, slavējot tā pārdomātību un tekstuālo vēstījumu. ““Earthling” ir kaut kas ārpus mūsu pasaules, mūsu laika, mūsu dzīves un mūsu dimensijas,” par šo darbu sajūsmā elš izdevums “Spin”, tam pievienoties arī citiem prestižiem mūzikas lietpratējiem. Kaut kas Vēdera jaunākajā vēstījumā nenoliedzami ir, turklāt ir arī šis tas no “Pearl Jam” šīs grupas labākajās izpausmēs. Piemēram, “Power Of Right”, “Good And Evil” un “Rose Of Jericho”, arī “Brother The Cloud”. Diezgan simpātisks sanācis “Try” ar Stīvija Vondera elegantajām mutes harmonikām. Vēl jāpiezīmē, ka Klinghofers, protams, nav Maiks Makrīdijs (šim vīram vispār var līdzināties tikai retais), bet arī viņa ģitārspēles prasmes liek cieņā noņemt cepuri.

PRET. “Pearl Jam” albumos līdzās superīgiem gabaliem vienmēr ir arī tādi, kuru nonākšana albumā raisa jautājumus, un ar “Earthling” ir tieši tāpat. Īsti arī netop skaidrs, kāpēc Vēders šo albumu izvēlējies iespēlēt kā solodarbu, ja tas īpaši neatšķiras no “Pearl Jam” stilistikas.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.