Šoruden Rīgā notiks leģendāro “Sigur Rós” vienīgais koncerts Baltijā

© Publicitātes foto

“Arēnā Rīga” 15. oktobrī ar vienīgo koncertu Baltijas valstīs uzstāsies pazīstamākā mūsdienu islandiešu mūzikas apvienība “Sigur Rós”. Publiskā biļešu pārdošana www.bilesuserviss.lv tīklā sāksies no nākamās piektdienas, 18. marta.

Grupa “Sigur Rós” informē, ka pēc vairāk nekā piecu gadu pārtraukuma dodas jaunā pasaules koncertturnejā, kas jau aprīlī sāksies abās Amerikās, bet rudenī turpināsies Eiropā. Tā kā patlaban studijā norit jauna albuma ieraksta darbi, koncertā izskanēs gan pavisam jaunas kompozīcijas, gan pazīstamākās grupas dziesmas.

“Sigur Rós” 1994. gadā izveidoja ģitārists un vokālists Jons “Jonsi” Birgisons (Jón Pór Birgisson), basists Georgs Holms (Georg Hólm) un bundzinieks Agusts Gunarsons (Ágúst Ævar Gunnarsson), kuriem pēc četriem gadiem pievienojās vienīgais muzikālu izglītību apguvušais dalībnieks - taustiņnieks Kjartans Sveinsons (Kjartan Sveinsson).

2013. gadā Kjartana un grupas ceļi šķīrās, taču šogad paziņots, ka viņš ir atgriezies, kas neapšaubāmi ir laba ziņa grupas ilggadējiem cienītājiem. Līdz šim klajā nākuši septiņi studijas albumi, un grupa apstiprina, ka patlaban nobeiguma fāzē ir astotais.

Kritiķi grupas mūzikas stilu parasti ierindo postroka kategorijā, taču gadu gaitā tam piepulcējušies ambientās mūzikas, drīmroka un drīmpopa apzīmējumi, salīdzinot ar tādām apvienībām kā “Mogwai”, “Tangerine Dream” un “Bark Psychosis”. Par “Sigur Rós” vizītkarti kalpo Jonsi falsets un ģitārspēles maniere, kurā viņš izmanto čella lociņu, kā arī kāpjošās stīgu un orķestrālās partijas, par kurām atbildīgs galvenokārt Kjartans. Dziesmas lielākoties izskan islandiski, taču daļa to tapušas Jonsi paša izdomātā houplandiešu (hopelandic) valodā, kas būtībā ir vienkārši skaņu savirknējumi.