RECENZIJA: Midnight Oil “Resist”

© Publicitātes foto

Trīspadsmitais un diemžēl arī pēdējais austrāliešu rokgrupas “Midnight Oil” studijas albums, kuram vēl sekos koncertturneja pa Austrāliju un Jaunzēlandi ar tās noslēguma akordu šā gada maijā.

Kopumā ducis jaunu skaņdarbu, kurām “Midnight Oil” īpašo nokrāsu piedod vokālista Pītera Gereta (Peter Garrett) ne mazāk īpašais vokāls. Arī citi sākotnējā sastāva “naftinieki” ir ierindā: Jim Moginie (ģitāra), Martin Rotsey (ģitāra) un Rob Hirst (bungas). Jāatgādina, ka šīs grupas ziedu laiki bija 80. gadu otrā puse ar tādiem albumiem kā “Red Sails In The Sunset” (1984), “Diesel And Dust” (1987) un “Blue Sky Mining” (1990), savukārt no to laiku hitiem varētu izcelt “Blue Sky Mining”, “Forgotten Years” un “The Dead Heart”, bet apskatnieka atmiņā īpaši palicis arī latvju TV ekrānos bieži skatāmais “Beds Are Burning”. Šī gadsimta sākumā grupa pajuka, taču 2016. gadā atjaunojās un pirms “Resist” paguva izdot arī studijas albumu “The Makarrata Project” (2020), kas dzimtajā Austrālijā uzreiz uzleca topa pašā augstākajā ailītē, bet pārējā pasaulē gan palika praktiski nepamanīts.

Šī plate bija ar traģikas piesitienu - praktiski nedēļu pēc tās klajā nākšanas no vēža mira “Midnight Oil” basģitārists Bones Hillman… “Resist” ir beigas visai grupai - tā vismaz strikti paziņojuši Gerets & Co. Viss, pietiekot.

PAR. “Resist” ir patīkams pārsteigums - pat neticējās, ka “Midnight Oil” joprojām var skanēt kā “Diesel And Dust” un “Blue Sky Mining” laikos. Labākie piemēri - dziesmas “Rising Seas”, “Nobody’s Child” un “Reef”, taču klausāmi ir arī citi gabali.

PRET. Tas, ka “Midnight Oil” skan “kā tajos laikos”, būs pluss tikai tos laikus piedzīvojušajiem, bet pārējiem šī droši vien būs tikai nostaļģijas mocītu roka veterānu gremdēšanās putekļainā pagātnē. Nav arī skaidrs, kāpēc austrālieši savas dziesmas ievelk piecu un pat sešu minūšu garumā, kam nav manāms loģisks pamatojums. Turklāt te ir arī tādi gabali kā “The Barka-Darling River” ar spējām koncepcijas kardinālām pārmaiņām vienas dziesmas ietvaros - priekš kam?!