RECENZIJA: Lupa “Koki / Sketches Of Trees”

© Publicitātes foto

Pagājušajā nedēļā lieli prieki bija izsmalcinātas mūzikas piekritējiem – izklaides vietā “M/Darbnīca” tika prezentēts džeza mūzikas izdevniecības “Jersika Records” paspārnē klajā nākušais modernā džeza grupas “Lupa” otrais albums “Koki / Sketches Of Trees”.

Grupas “Lupa” sastāvā ir četri pazīstami un ļoti profesionāli latvju mūziķi: Dāvis Jurka (alta un tenora saksofons, flauta un klarnete), Ritvars Garoza (taustiņi), Valters Sprūdžs (bass) un Andris Buiķis (bungas).

“Grupa spēlē instrumentālo mūziku, kas veidota ar saistošām melodijām un harmonijām, kā arī meistarīgām ritma sekcijām,” tā tiek pieteikta šī apvienība, savukārt “Jersika Records” vadītājs Mareks Ameriks ir vēl konkrētāks: ““Lupa” ir latviešu atbilde tādām mūsdienu modernā džeza grupām kā “The Comet Is Coming” vai “Badbadnotgood” (Bandcamp pieminēta arī “Elephant9”).

Jaunajā grupas platē saklausu arī muzikālas atsauces uz agrīno Maika Oldfīlda daiļradi, progresīvā roka grupu “Dream Theater” un Latvijas “space disco” grupu “Zodiaks”.” Grupas debijas albums “Sequences And Consequnces” tika izdots 2019. gadā, saņemot sajūsminātas un cildinošas mūzikas kritiķu atsauksmes. Piemēram, šādu: “Pašmāju džeza mūzikā ar šo ierakstu ir atvērta jauna lappuse.” (Jānis Žilde, TVNet).

Plates “Koki / Sketches Of Trees” ieraksts veikts jau 2020. gada oktobrī “Mints Music Studios” skaņu režisora Tāļa Timrota vadībā, bet albumu miksējis Gatis Zaķis studijā “TRU Music Studio”. Jaunais darbs ir izdots vinila plates formātā, kā arī pieejams straumēšanas vietnēs un digitāli izdevniecības “Jersika Records” Bandcamp profilā. Kopumā šajā platē iekļauti 11 skaņdarbi, kuriem, atbilstoši albuma nosaukumam, ir dažādu koku vārdi - “Osis”, “Kastanis”, “Ozols”, “Egle”, “Pīlādzis”, “Akācija”, “Dižskabārdis” u.tml. Ieraksts tapis ar Valsts Kultūrkapitāla Fonda atbalstu.

PAR. Elegants modernā elektroniskā džeza un “neo fusion” paraugs, ko ar prieku var klausīties arī tie, kuri ikdienā nepārtiek no elitārās mūzikas - kā šo rindu autors, piemēram. Priekšstata gūšanai var pietikt ar albumu ievadošo kompozīciju “Osis” septiņu minūšu garumā, kurā iesākumā savu meistarību demonstrē Jurka, pēc tam stafeti savās rokās ņem Garoza, pa vidu pēc sirds patikas izspēlējas Buiķis, bet noslēgumā top skaidrs, ka arī Sprūdžs te nebūt nav nejaušs pasažieris. Ar kaut ko prātā aizķeras arī skaņdarbs “Egle”, tomēr apskatnieks kā ieteicamāko pirmajā vietā liktu draisko “Akāciju”.

PRET. Kaut kā paskrējis garām skaidrojums par grupas nosaukuma izvēli. “Lupa” - tas galīgi nav vārds vai burtu savienojums, kas stimulētu klausīties šāda projekta radīto mūziku…

Svarīgākais